Novčanik - rupa bez dna

Mali trikovi za pametnije raspolaganje novcem

Gospodarstvo / Flash | 30. 08. 2014. u 16:36 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plaćanje računa, hrana ili školovanje djece stvari su koje opterećuju gotovo svakoga. Ponekad se doslovce osjećamo kao da je novčanik rupa bez dna.

Uz sve obaveze malo nam ostaje da si ispunimo pokoje sitno zadovoljstvo, a ponekad nam se čini da je to jedino zbog čega će nam biti lakše i popustimo pritisku. Čini li vam se da više nemate kontrolu nad svojim financijama i odlukama, možda vam pomogne koji od ovih trikova.

Ah, te kartice

Da, danas je gotovo svakome teško zamisliti da ne raspolaže karticama jer svi smo naučeni živjeti na dug. No kartice nas zavaravaju jer trošimo ono što nemamo. Ono što svakako možete učiniti jest, primjerice, prestati kupovati odjeću i slične stvari na karticu. Malo razmislite kada se nađete s trendi majicom u ruci i zapitajte imate li gotovinu i trebate li taj novac preusmjeriti negdje drugdje. Pokušajte zamisliti kao da kartica ne postoji i s vremenom se riješiti većine njih.

Tražite povišicu

Naviknuli ste sve oko sebe da šutite i radite pa mislite kako sve jednom dođe na svoje? Ne, u današnjim uvjetima nitko vam sam neće dati zasluženo. Morate se sami pobrinuti za sebe. Skupite hrabrost i tražite povišicu. Pripremite se za razgovor, prikažite sve svoje rezultate i budite odlučni. Najgore što vam se može dogoditi jest da dobijete negativan odgovor i obećanje da ćete povišicu dobiti u budućnosti. A to znači da ćete za nekoliko mjeeci opet pokucati šefu na vrata i podsjetiti ga na danu riječ.

Bježanje od stvarnosti

Financijska savjetnica Amanda Clayman objašnjava za Good Housekeeping kako ljudi često odgađaju plaćanje računa jer im je to velika obaveza. Ne morate se loše osjećati zbog toga jer niste jedini, ali krenite malim koracima. Za početak si dajte truda i posložite račune po datumima pa one zadnje odmah i platite. I zatim krenite dalje. Kada je sve lijepo složeno, lakše ćete se uhvatiti u koštac s njima.

Štedite

Mnogima je teško zamisliti da će uz današnje uvjete života staviti i jednu kunu u čarapu, ali i to je moguće. Priznajte, koliko ste puta otišli na kavu s prijateljicama ili kolegama s posla, a mogli ste je preskočiti? Nakupite li nekoliko manjih stvari kroz mjesec, sakupit ćete manji iznos koji možete staviti na stranu i iskoristiti kad zagusti.

Bez brzopletih odluka

Svi veći izdaci, bilo da se radi o kupovini automobila ili sličnim većim iznosima, trebaju biti pažljivo planirani. Prije takvih ozbiljnih odluka štedite barem šest mjeseci da imate financijsku podlogu ako se dogodi bilo koji crni scenarij i plaća ga neće moći pokriti.

Prije svih, platite prvo sebi

Magazin My Money Coach ima jedan zanimljiv savjet: prije svih platite prvo sebi. To znači da ćete od plaće odmah odvojiti određeni postotak novca i staviti na stranu. Jedna druga simpatična ideja jest da punite staklenku kovanicama i zatim to odnesete u banku. Nakon nekoliko staklenki iznos na računu sigurno će biti pozamašan.

Planirajte

Dosadno je, ali planiranje nas spašava od mnogih problema. Na početku mjeseca uzmite malo vremena i sagledajte kakvi vas sve troškovi čekaju poput registracije automobila, rođendana, raznih proslava ili primjerice povratka djeteta u školu. Tako ćete znati koji su izdaci obavezni, a gdje možda možete malo prištedjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close