Republika Srpska

Lovci traže da se ukine porez na oružje koji se ne plaća nigdje u regiji

Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2015. u 11:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Lovački savez Republike Srpske pokrenut će inicijativu za stavljanje izvan snage zakona o porezu na korištenje, držanje i nošenje oružja, jer taj namet ugrožava ostanak ovog udruženja'' najavio je danas Vukašin Vojinović, predsjednik Lovačkog saveza RS-a.

''U narednom periodu prikupit ćemo potpise za ovu inicijativu'' rekao je Vojinović na konferenciji za novinare u Banja Luci ističući da oko 20.000 registriranih aktivnih i oko 7.000 pasivnih lovaca, te oko 100.000 nositelja pištolja, godišnje u proračun RS-a "plaćaju'' oko sedam milijuna KM.

Istovremeno, kaže, RS ne ulaže ništa od tog novca u oblast lovstva, iako lovci ulažu u lovišta, divljač, čuvaju prirodnu sredinu...

''Kroz obaveze koje su nam nametnuli, plaćanje korištenja lovišta, mesa odstrijeljene divljači, plaćanje trofeja, te poreza na oružje, došli smo u situaciju da plaćamo namete RS-u u visini od oko 95 posto naših prihoda'' tvrdi Vojinović uz napomenu da se Lovačko udruženje RS-a samofinancira, od članarina, a nemaju nikakvu vrstu poticaja od RS-a.

Naveo je i primjer da lovci plaćaju i porez na meso odstrijeljenog fazana, a te iste fazane lovci kupuju i unose na lovišta.

Vojinović je ukazao da se porez na oružje ne plaća u Federaciji BiH, niti zemljama u regiji te traže da se taj namet ukine u RS-u.

Taj porez je uveden u RS-u 2001. godine i iznosio je oko 40 KM, a sada je povećan za 50, odnosno 70 posto.

''To lovci više ne mogu da snose i tražimo da se porez ukine u potpunosti'' rekao je predsjednik Lovačkog saveza RS-a najavljujući da će tu inicijativu podnijeti entitetskom parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close