Nestašica

Loše prognoze: Svijet će ostati bez kave

Gospodarstvo / Flash | 05. 10. 2015. u 14:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svijetu koji uživa u kavi potreban je još jedan Brazil, najveći svjetski uzgajivač i izvoznik tog zrna, ako želi izbjeći nestašicu te sirovine, piše Bloomberg.

"Rast potrošnje, posebice na tržištima u razvoju, sugerira da će proizvodnja morati narasti za 40 do 50 milijuna vreća kave u sljedećem desetljeću", rekao je Andrea Illy, predsjednik i generalni direktor tvrtke Illycafe Spa sa sjedištem u Trstu. To je, dodao je on, više nego cjelokupni urod Brazila.

Kad se uzmu u obzir klimatske promjene, kao i niske cijene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, pojavi se potencijalni problem. A upravo će se o tom problemu razgovarati na Globalnom forumu o kavi u Milanu, navodi Index.hr.

"Prije ili kasnije, u nadolazećim mjesecima ili godinama, trebati ćemo donijeti hrabru odluku što učiniti", rekao je Illy prošle srijede dodavši da ne zna odakle će kava u budućnosti dolaziti.

Prema tvrdnjama švicarske kompanije Volcafe svijet se priprema za deficit u proizvodnji kave od 3,5 milijuna vreća u sezoni 2015./2016., a taj manjak dolazi nakon deficita od 6,4 milijuna vreća u prethodnoj godini.

Globalna konzumacija kave narasti će za jednu trećinu i doći do 200 milijuna vreća do 2030. godine, dok ove godine svjetska produkcija iznosi 144 milijuna vreća. Proizvodnji kave prijete i klimatske promjene, a zbog toga dio proizvodnje morat će se prebaciti u neke regije koje će postati pogodnije. Tako bi se proizvodnja iz centralne Amerike dijelom mogla prebaciti u Aziju i istočne dijelove Afrike.

Kopirati
Drag cursor here to close