Capital Group

Ljubinje dobiva jedinstvenu solarnu elektranu

Gospodarstvo / Flash | 11. 02. 2016. u 14:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasnik firme Capital Group iz Istanbula Idris Fatih Sahin, sa suradnicima, posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH - FIPA, gdje je razgovarao s direktorom Gordanom Milinićem o realizaciji svojih investicijskih projekata u BiH, a riječ je o projektima solarne električne energije vrijednosti 300 milijuna KM, te projektima iz oblasti turizma i poljoprivrede, također, vrijednim nekoliko stotina milijuna KM.

Iz FIPA-e navode da projekti solarne električne energije podrazumijevaju u prvoj fazi realizaciju 100 MWp solarnih fotonaponskih elektrana širom BiH, od čega će na lokalitetu Bančići u Ljubinju biti izgrađena jedinstvena solarna fotonaponska elektrana snage 65MWp. Također, sve je spremno za početak izgradnje solarne fotonaponske elektrane (SFE) Čapljina-Neretva1, snage 5+5 MWp, SFE LJubinje1, 2MW, SFE Mostar1, 5MW, te SFE Mrkovići1, 1.5MWp.

Osim toga, turska kompanija planira i izgradnju vjetroelektrana, u prvoj fazi, snage 250 MW. Capital Group Istanbul je vlasnik i osnivač firme ITM Controls d.o.o. Sarajevo, IFS Solar Sarajevo, IFS Solar Ljubinje, Smart Energo Sistemi Pale i Energoinvest TAT- IFS što čini okosnicu za veliki iskorak u okrupnjavanju proizvodnje solarne električne energije.

S obzirom na to da Capital Group zajedno sa ITM Controls ulaže istovremeno kako u obnovljive energente tako i u proizvodnju zdrave hrane i turizam, uskoro će u Sarajevu u ulici Ferhadija otvoriti, prvi u lancu, specijalizirani butik "zdrava hrana-energija" gdje će se plasirati određeni vlastiti proizvodi iz eko sela Ekofutura Hreša, Bione Vogošća, proizvodi kooperanata iz projekta Jahorina Organic Farm,farme alpskih koza Žepa i drugih, priopćeno je iz FIPA-e.

Podsjećamo,Tvrtka PTP Šola u vlasništvu Gorana i Dražene Šola je pionir je u proizvodnji električne energije iz sunčeve svjetlosti u duvanjskome kraju. Naime, utorak je na krovištu skladišta PTP-a Šola d.o.o. u Tomislavgradu postavljena solarna (fotonaponska) elektrana snage 23 kW.

''Od ideje do realizacije ovoga projekta prošlo je nešto manje od tri godine. Velike poteškoće imali smo zbog neuređenoga zakonodavstva i pribavljanja dokumentacije što je išlo dosta sporo, no na kraju smo ipak uspjeli'', rekao je za portal TomislavCity vlasnik tvrtke Goran Šola.

Vrijednost spomenute investicije je oko 80 tisuća KM. Riječ je o kreditnome zaduženju uz povoljnu kamatnu stopu. Ova duvanjska tvrtka će proizvedenu električnu energiju prodavati JP Elektroprivredi HZ HB, a investicija bi se trebala isplatiti za šest godina.

Kopirati
Drag cursor here to close