Trgovinski rat

Ljajić očekuje rješenje trgovinskog spora s Hrvatskom do kraja tjedna

Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2017. u 10:36 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski ministar turizma i trgovine Rasim Ljajić očekuje da će trgovinski spor zbog pristojbi koje je Hrvatska povećala za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja biti riješen za dva do tri dana, ocijenivši da zaoštravanje situacije nije u interesu država regije.

"Nikome ne odgovara ovo zaoštravanje i da ova situacija traje dugo, jer od trgovinskog rata se na kraju broji samo šteta i tu nitko ne može profitirati", izjavio je danas Ljajić za provladinu komercijalnu televiziju Pink i pozitivno ocijenio izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji također do kraja tjedna očekuje pozitivno rješenje.

Najavljene protumjere Ljajić je nazvao "posljednjom nužnom akcijom" koju će Srbija poduzeti, rekavši da je već u tijeku provođenje pojačanog inspekcijskog nadzora čiji je cilj pokazati koliko su "besmislene mjere" koje je uvela Hrvatska, prenosi Hina.

Ljajić, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade, poručio je da će Srbija inzistirati da kontrola ne bude po vrsti voća i povrća, nego po kamionu, te da te cijene budu primjerene važećim cijenama zemalja EU i zemalja u regiji.

Ljajić očekuje da će i Europska komisija "sigurno zahtijevati od svake zemlje da te cijene budu iste, bila to članica ili kandidat".

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim uvodi pojačani fitosanitarni nadzor na uvoz voća i povrća iz nečlanica EU-a i povećava naknade za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna.

Ministri trgovine Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije zatražili su u ponedjeljak u Sarajevu da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane naknade na uvoz voća i povrća, ili će te zemlje uvesti uzvratne mjere Hrvatskoj.

Beogradska agencija Beta javila je ranije iz Bruxellesa kako Europska komisija razmatra mehanizme u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju Europske unije i zemalja zapadnog Balkana koji bi se mogli primijeniti ako se njihov trgovinski spor s Hrvatskom ne bude mogao riješiti pregovorima.

Kopirati
Drag cursor here to close