O poticajima

Lijanović: Nastavit ćemo

Gospodarstvo / Flash | 06. 08. 2014. u 20:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nastavit ćemo podržavati sve naše proizvođače, jer ne možemo dozvoliti da 80 posto hrane uvozimo, a samo 20 posto proizvodimo'', rekao je dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović posjetivši farmu muznih krava "Ledenička dolina" u Gradačcu.

Kako je priopćeno iz njegova ministarstva, Lijanović je iskoristio posjetu kako bi se upoznao o stanju u Tuzlanskoj županiji, te razgovarao s predsjednikom županijskog Udruženja mljekara Seadom Huskićem i ostalim članovima Udruženja, koji su tom prilikom izrazili ogromno nezadovoljstvo zbog kašnjenja isplate poticaja.

Razgovarano je i o izmjenama zakonske regulative koja uređuje izdvajanje sredstava iz plaća u proizvodnom sektoru, kakav je i sektor proizvodnje mlijeka, a mljekari iz su u podržali predložene izmjene.

Ivanković Lijanović izjavio je da prije tri godine bio na ovoj farmi, te da su u tom razdoblju povećali poticaj za proizvodnju mlijeka sa 0,16 na 0,30 pfeninga, povećali proizvodnju junica, te uveli silažu kao poticaj, što je izuzetno važno.

''Sada, nakon tri godine, na ovoj farmi vidim veći broj grla, vidim vrijedne proizvođače koji žele razvijati dalje ovu proizvodnju i osigurati dovoljno hrane za naše stanovništvo. Bez ovako vrijednih poduzetnika ova država nema budućnost i naši građani u njoj nemaju budućnost'', rekao je Lijanović.

Predsjednik Udruženja mljekara Tuzlanske županije Sead Huskić je zahvalio ministru na posjeti, i dodao da imaju problem u ovoj prozivodnji, a s druge strane ne dobivaju adekvatnu pomoć.

''Čini se kako svi imaju volju, ali nitko nema para. Mi smo samo jedan do dva posto proračuna, kako županijskog, tako i federalnog. Zamolio bih da budemo prioritet, barem u ovoj godini za isplatu. Imali smo mnogo poplava, imamo problem s proizvodnjom. Apelira da naši poticaji budu isplaćeni, jer iznos nije veliki'', kazao je Huskić.

Ministar Lijanović, koji je ujedno i zapovjednik federalne Civilne zaštite, (ni) ovog puta nije govorio o poplavama.

Kopirati
Drag cursor here to close