Računi i imovina

Lijanović nakon pisanja Bljeska: Zašto ne plijene moju imovinu?

Gospodarstvo / Flash | 19. 12. 2014. u 14:09 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zašto Uprava za neizravno oporezivanje ne plijeni imovinu poduzeća Lijanovići d.o.o.?, upitao je Jerko Ivanković Lijanović nakon što se Uprava za neizravno oporezivanje za Bljesak.info očitovala o njegovim prozivkama za nezakonitu blokadu računa njegove tvrtke.

''Ovim putem Upravu za neizravno oporezivanje, koja se očitovala danas za portal Bljesak.info poslije mog javnog poziva da objasne javnosti zašto i pod čijim političkim pritiskom već dvanaest godina drže nezakonski blokirane račune društva Lijanovići d.o.o., pozivam da pojasni i činjenicu zašto već dvanaest godina, ako već po zakonu drži blokiran račun, kako navode u odgovoru za spomenuti portal, ne postupa sve vrijeme po tom zakonu i ne plijeni imovinu Lijanovića d.o.o.'', izjavio je danas u Sarajevu Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i jedan od suvlasnika firme Lijanović.

U priopćenju se ponavlja kako Lijanović ''izražava žaljenje zbog nezadovoljstva obespravljenih radnika koji posljednjih dana prosvjeduju u Širokom Brijegu'' te ponovno indicira da Uprava za neizravno oporezivanje ne radi po zakonu jer ''već dvanaest godina u firmi Lijanović d.o.o imovina nije zaplijenjena''.

Podsjećamo, Uprava za neizravno oporezivanje priopćila je za portal Bljesak.info kako ''za sve dužnike neizravnih poreza koji nisu platili dugovanja u zakonskom roku i na propisani račun poduzima mjere prinudne naplate u skladu sa zakonskim propisima''.

Pojašnjavajući proces za Bljesak.info iz Uprave su rekli kako je jedna od zakonom propisanih mjera prinudne naplate i obustava transakcija na žiro računu.

''Postupak prinudne naplate počinje kada se dužniku uruči nalog za prinudnu naplatu. Ako dužnik ne plati iznos koji je naveden u nalogu za prinudnu naplatu u ostavljenom roku, Uprava nastavlja plijeniti dužnikovu imovinu, po principu poštovanja proporcionalnosti i do iznosa koji je dovoljan da pokrije neplaćeni dug, zateznu kamatu koja se obračunava sljedećeg dana od dana isteka roka za plaćanje do dana plaćanja duga, naknadni teret prinude i troškova prinudne naplate. Redoslijed zaplijene imovine i prava propisan je članom 13. Zakona o postupku prinudne naplate neizravnih poreza'', naveli su iz Uprave za Bljesak.info.

Podsjećamo, nakon što su proteklog petka nezadovoljni radnici krenuli s prosvjedima pred upravom Lijanovićeve firme u Širokom Brijegu, Lijanović se očitovao kao suvlasnik i optužio Upravu za Neizravno oporezivanje da račune drže nezakonito blokiranima te da tako ugrožavaju radnike i njihova prava. Radnici, koji još uvijek prosvjeduju, kažu kako ih ne zanimaju priče o računima i vlasništvu, nego samo isplata zarađenih plaća i uplata doprinosa.

Kopirati
Drag cursor here to close