riješite ilegalne taksije

Legalni taksisti protiv Bešlićeve odluke: Riješite naš problem, pa ćemo plaćati

Gospodarstvo / Flash | 19. 08. 2015. u 11:47 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prvobitno treba riješiti problem ilegalnih taksija pa tek onda primjenjivati Zakon o cestovnom prijevozu'', smatraju Vlasnici mostarskih taksi službi.

Podsjetimo, prije dva dana je objavljena odluka kojom se planira 'uvesti red' na taksi stajališta,a koju je donio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Odluka se odnosi na broj taksi stajališta, broj stajališnih mjesta i plan razmještaja taksi vozila na području Mostara te cijeni stajališnog mjesta za 2015. godinu.

S obzirom na situaciju, vlasnici taksi službi poručuju da se odluke ne mogu donositi dok se ne sredi stanje.

''Prvo što sam uočio je da u dokumentu nije određen broj taksi stajališta. Potom, dokle god se ne riješi problem s taksistima koji ne plaćaju doprinose ne bi se trebale donositi nove odluke'', kazao je za Dnevni list Božidar Cicmil vlasnik Moj taksi službe.

200 TA tablica, a 120 licenci

U Mostaru je, navodi Cicmil za DL, od strane županijskog MUP-a izdano od 180 do 200 registarskih tablica za taksiste, a trenutačno je 120 izdanih licenci. To znači da u Mostaru postoji oko 80 vozila koja rade nelegalno, kako ističe, besmisleno je plaćati taksi stajališta i naknade dok pored legalnih poslodavaca stoji netko tko apsolutno ništa ne plaća.

Inače u odluci je naveden i cjenik stajališta taksista koji se kreće zavisno od zone grada. Tako će cijena stajališnog mjesta po vozilu u prvoj zoni iznositi 1200 KM, u drugoj zoni 950 KM, u trećoj zoni 700, dok je u četvrtoj i petoj zoni cijena stajališnog mjesta 500 i 300 KM po vozilu.

Hitan sastanak

Dario Cvitanović, vlasnik Halo taksija koji je najavio da će se vlasnici taksi službi Moj taksi, Halo taksi i Herc sastati, već danas i pokušati realizirati sastanak s gradonačelnikom, Ministarstvom prometa, i Marinom Deronjić kako bi se pokušala pronaći moguća rješenja za divlje taksije na području Mostara.

Njima kako piše Dnevni list, nije problem novi zakon, i rado će poštovati sve propise, kao i sve druge legalizirane tvrtke, ali traže da se pretkodno regulira njihov problem.

''Od 2012. godine kada je i osnovana moja tvrtka državi smo za poreze bez PDV-a platili preko 500 tisuća maraka, dok divlji taksisti ne plaćaju ništa'', naveo je Cicmil.

Vlasnici obje tvrtke naveli su kako su od svog osnutka formirali cjenik rada pri čemu su zbog bolje uslužnosti građanima zaradu sveli na minimum. Ako im država nastavi nametati zakone, a pri tom budu i dalje imali nelegalnu konkurenciju koja svakodnevno spušta cijene, ove tvrtke će biti dovedene na rub propasti.

Najavljene akcije

Inače, Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a je ranije je najavio opsežnu akciju protiv nelegalnih taksi prijevoznika, te je naveo kako je Županijsko ministarstvo prometa i veza upoznato s ovom problematikom. Po njegovim riječima uspostavljen je kontakt s Federalnom upravom za inspekcijske poslove te će se u suradnji s MUP-om uskoro provesti akcija.

Podsjetimo, taksisti su ranije najavili blokadu prometnica ukoliko nadlažne službe ne poduzmu ništa kako bi ih zaštitili.

U Mostaru legalno vozi oko 120 licenciranih taksi automobila čije tvrtke redovito uplaćuju poreze i doprinose za svoje djelatnike, pojedine taksi službe koje imaju prijavljenu djelatnost ne prijavljuju sva vozila koja voze po gradu. Osim tih pravnih osoba u gradu postoji oko 60 vozila u vlasništvu fizičkih osoba koje se taksi djelatnošću bave potpuno nelegalno.

Zbunjujuća je zakonska regulativa prema kojoj taksisti dobiju u posjed registracijske oznake, a da pri tome ne posjeduju licence za obavljanje svoje djelatnosti kao ni stajališta za svoja vozila. Iako prema Zakonu nakon dobivanja registracijskih pločica slijedi procedura dobivanja licence za rad, zahtjev za nju taksisti koji rade na crno nikada ne predaju. To im omogućava da svoj posao rade nelegalno

Kopirati
Drag cursor here to close