Mostar
Fair
17°C
Sarajevo
Sunny
10°C
Ledo proizvodi ne sadrže emulgatore svinjskog porijekla
Halal proizvodi
OBJAVA: Srijeda, 4. srpnja 2012. 13:37
IZVOR: Fena
AUTOR: S.S.
Halal certifikat
0

Agencija za certificiranje halal kvalitete povodom informacija i upita za sastav sladoleda kompanije Ledo, koji navodno sadrže emulgator E 474 koji je svinjskog porijekla, priopćila je danas da je riječ o zastarjelim informacijama iz 2009. godine.

Generalno, aditivi koji se koriste u proizvodnji sladoleda mogu biti halal, haram ili mešbuh, u zavisnosti od njihovog porijekla (biljno ili životinjsko), sastava, rastvarača i nosača koji se koristi.

Najčešći aditiv koji je prisutan u proizvodnji sladoleda, a koji može biti nedozvoljen je E 471 - esteri mono i diglicerida masnih kiselina, te za ovaj aditiv LEDO ima halal certifikat još iz 2009 godine. Osim ovog aditiva u proizvodnji sladoleda se koriste razne arome koje također mogu imati haram status, jer su najčešće rastvorene u alkoholu (etanolu).

Da bi sladoled bio halal nephodno je dokazati da su aditivi biljnog porijekla ili od dozvoljenih životinja, te da nosači ili rastvarači budu supstance koje su dovoljene po Halal standardu BAS 1049:2010 - Halal hrana, zahtjevi i mjere.

Agencija za certificiranje halal kvalitete navodi da je kompanija Ledo d.o.o. Čitluk proces implementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010 okončala u studenom 2011. godine, što podrazumijeva da su sve sirovine i aditivi koji se koriste u procesu proizvodnje usklađeni sa zahtjevima koje propisuje Halal standard.

Kompaniji Ledo d.o.o. Čitluk je dodijeljen halal certifikat za sistem proizvodnje sladoleda, te pripremu i pakiranje ribe i mekušaca.