Poslovni ambijent

Kuvajćani žele graditi autoceste, zračne luke u BiH, ali ....

Gospodarstvo / Flash | 27. 03. 2017. u 20:20 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kuvajtski investitori i predstavnici firme 'Al dar nationa real estate', pokazali su interesovanje za infastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini. Oni su zainteresirani za izgradnju autocesta, brzih cesta, željeznica i aerodroma, a ulagali bi i više u BiH ukoliko bi poslovni ambijent bio povoljniji i jednostavniji.

Direktor Agencije za unaprjeđenje stranih investicija BiH (Fipa) Gordan Milinić razgovarao je sa kuvajtskim investitorima. Tijekom susreta bilo je riječi i o projektima proizvodnje hrane, izgradnje hotela, spa-centara, kao i o iskustvu Kuvajćana u poslovanju u BiH, priopćeno je iz Fipa-e.

Kuvajtski investitori koji posluju u BiH ističu da bi investitori iz Kuvajta više ulagali u BiH ukoliko bi poslovni ambijent bio povoljniji i jednostavniji, a govorili su i o poteškoćama koje su imali, počevši od osnivanja kompanije do realizacije projekta.

Oni navode da su te prepreke prevaziđene, ali da investitori idu tamo gdje je jednostavnije poslovati, prenosi B92. Milinić je informirao goste da sve razine vlasti rade na unaprjeđenju poslovnog ambijenta, što je imperativ na putu ka EU i bez čega BiH ne može ostvariti znatniji ekonomski rast.

On kaže da Fipa radi na predlaganju mjera za unaprjeđenje poslovnog ambijenta i da je u 2016. godini predložila 41 mjeru za poboljšanje poslovnog okruženja da bi BiH učinila konkurentnijom investicijskom destinacijom.

Milinić je ukazao na činjenicu da je istraživanje, koje je provelo Vijeće stranih investitora, pokazalo da 80 posto stranih investitora u BiH nastavlja sa investicijama, što dodatno ohrabruje da bude nastavljeno provođenje potrebnih reformi kako bi broj stranih investitora bio mnogo veći.

Kopirati
Drag cursor here to close