Nelojalna konkurencija

Kupuju kinesku robu pa je po znatno višim cijenama preprodaju

Gospodarstvo / Flash | 01. 08. 2014. u 08:39 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Odjela za veze u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević rekao je da je u prvom polugodištu 2014. uvezeno 79.907 tona kineske robe iz Kine i drugih zemalja, dok su u istom razdoblju prošle godine uvezene 60.283 tone ove robe. Uvoze se odjeća i obuća, što podiže i najveću prašinu u BiH.

Dok jedni tvrde da se radi o nelojalnoj konkurenciji, drugi krive bh. trgovce koji su prihvatili njihovu igru. Jedan od vlasnika trgovine obućom i odjećom s kojim smo razgovarali tvrdi da se teško boriti protiv nelojalne konkurencije.

- Primjerice, originalna Lacoste majica košta 140 KM, a kod moje konkurencije krivotvorina iste te majice može se pronaći za 30 KM. S takvom krivotvorenom robom dođite u neku zemlju EU kao što su Italija ili Francuska i počinili ste kazneno djelo. Većina europskih zemalja zakonski je regulirala zaštitu brendova, ali ovdje se, nažalost, može kako hoće - kaže trgovac za Večernji list.

Ističe da dobar dio domaćih trgovaca kupuje upravo kinesku robu, a ne libe ih se kritizirati zbog načina rada.

- Znam dio trgovaca koji kupuju robu od Kineza i podignu joj cijenu dovoljno da zarade odličan novac, a isti ti svojim kupcima pričaju protiv kineske robe i takvih trgovina. Naravno, ljudi su ovdje skeptični prema strancima pa će u većini slučajeva naivno povjerovati nekom domaćem trgovcu koji je kupio robu od stranaca - kaže.

Ističe da se vodi sve manje računa o materijalu, kvaliteti i dugotrajnosti robe. Kada je u pitanju uvoz kineske robe, samo iz Kine za prvih šest mjeseci 2014. je na tržište BiH plasirana roba u vrijednosti 269 milijuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju njena vrijednost iznosila 126 milijuna KM što je rapidan rast i potvrda dominacije takve uvozne robe.

- Potrošači znaju šta kupuju i zbog cijene se svjesno odlučuju za robu lošije kvalitete. Nekvalitetna i jeftina roba uvozit će se u BiH sve dok platežna moć stanovnika ne krene uzlaznom putanjom - istaknuo je tajnik Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

Kopirati
Drag cursor here to close