Zaštita potrošača

''Kupe kajmak'' na jeftinom gorivu

Gospodarstvo / Flash | 23. 11. 2015. u 07:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borci za zaštitu potrošača ogorčeni su jer ni roba ni usluge čija cijena ovisi od vrijednosti naftnih derivata nisu pojeftinile.

Podsjećaju da su iznosi na cjenovnicima benzinskih crpki već godinu "tanji" nego što smo ih imali ranije, zbog čega se, kako upozoravaju, morala dogoditi lančana reakcija, pišu Nezavisne novine.

Ipak, to se, podvlače, nije dogodilo, zbog čega uvoznike, proizvođače, trgovce, vlasnike autobusa, taksi prijevoznike i ostale davatelje usluga čije cijene ovise od goriva optužuju da "kupe kajmak".

"Mi pratimo cijene i uočili smo da ih nitko nije snizio. Štoviše, bilježi se smanjena gramaža proizvoda, na način da nemamo kilogramsku ili stogramsku robu, već ona ima manju kilažu.

Cijena naftnih derivata mogla je da pojeftini robu, a pojeftinjenja se nisu dogodilo", napominje Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana "Don" Prijedor.

Prema njenim riječima, stvoreni su uvjeti i da brojne usluge pojeftine, a u prvom redu grijanje.

"Cijena toplotne energije trebala bi biti niža, a svi se obraćaju gradskim upravama da poskupe. Ni prijevoznici ništa nisu po tom pitanju uradili. Na primjer, vožnja taksijem i đačke karte trebalo je da imaju nižu cijenu, ali se to nije dogodilo", navodi Marićeva.

I Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, podsjeća da već godinu dana imamo povoljnije cijene goriva.

Zbog toga je, kako ističe, trebalo da pojeftini i sva roba koja u svojoj cijeni ima uračunat transport, što je značajna stavka koja iznosi i do 20 posto.

"Trebalo je i trgovci i proizvođači da spuste cijene. Cijene prigradskog, gradskog i međugradskog prijevoza također se nisu mijenjale, kao ni taksi usluga. Zaista se ne može reći da su poslodavci, bilo da je riječ o proizvođačima ili trgovcima, dobrobit koju imaju uslijed pojeftinjenja goriva podijelili s korisnicima svojih usluga. Dobit su ostavili za sebe kao dodatni profit", podsjeća Bulićeva.

S druge strane, Momčilo Sladoje, predsjednik Udruženja autoprijevoznika RS, ističe da prijevoznici nisu išli ni na povećanja kada je gorivo poskupljivalo.

"Cijene prijevoza su sada negdje od perioda iz 2008. odnosno 2009. godine. U posljednje vrijeme se priča i o povećanju cijena goriva, a vrlo je nepopularno ići sad gore sad dolje kada je riječ o cijeni prijevoza. Još jedan problem je i što imamo malu popunjenost autobusa", naveo je Sladoje.

Kopirati
Drag cursor here to close