Trgovanje

Krumpir iz BiH u EU

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 21. 09. 2017. u 13:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U analiziranim uzorcima iz proizvodnje, uvoza i distribucije sjemenskog i merkantilnog krumpira na području Bosne i Hercegovine u 2016. godini nije utvrđena nazočnost ispitivanih karantenskih štetnih organizama, navodi se u Izvještaju koji je danas usvojilo Vijeće ministara BiH, a koji će biti dostavljen Europskoj komisiji.

Izvještaj je sačinjen u sklopu programa posebnog nadzora (sustavne kontrole) karantinskih štetnih organizama na krumpiru u Bosni i Hercegovini koji provodi Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja u suradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima poljoprivrede i Brčko Distrikta BiH.

Bosna i Hercegovina je jedna od malobrojnih zemalja izvan Europske unije koja od polovine 2015. godine može s EU trgovati merkantilnim krompirom, nakon što je priznata kao zemlja bez nazočnosti prstenaste truleži krompira. Da bi BiH dokazala da je slobodna od Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, duži niz godina provodi posebni nadzor, koji će biti nastavljen, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close