Odobrila Vlada

Kredit kod Europske banke za dionicu Buna - Počitelj

Gospodarstvo / Flash | 07. 10. 2015. u 16:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH se danas upoznala s informacijom o kreditnom zahtjevu JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar za Koridor Vc, te podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAER) budu osigurana sredstva za realizaciju projekta na poddionici Klopče - Donja Gračanica u iznosu do 50 milijuna eura.

Uvjet je da efektivnost kredita bude vezana za uvođenje dodatne trošarine na naftne derivate od 0,10 KM/litar kako bi bila osigurana dugoročna održivost duga JP Autoceste Federacije BiH i ublaženi rizici po proračun Federacije BiH.

Vlada je danas ocijenila da je informacija o ovom kreditu dobra osnova za vođenje pregovora, te zadužila Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Autoceste Federacije BiH da u za tim pregovore imenuju svoje ovlaštene predstavnike.

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora, a krajnji dužnik po ovom kreditnom zaduženju bit će Autoceste FBiH.

Federalno ministarstvo financija će Vladi podnijeti informaciju o pregovorima i tekst usuglašenog Ugovora između Bosne i Hercegovine i KFAER-a. Ovo ministarstvo će današnje zaključke dostaviti Ministarstvu financija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.

Vlada je podržala i inicijativu da za Projekat Koridor Vc - na poddionici Buna - Počitelj i poddionici Donja Gračanica - Tunel Pečulj (Zenica Sjever) budu osigurana kreditna sredstva kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 60 milijuna eura, također, pod uvjetom da efektivnost kredita bude vezana vete za uvođenje dodatne trošarine na naftne derivate, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close