Autoput

Kreće gradnja dionice Međugorje – Počitelj i povezivanje s Crnom Gorom

Gospodarstvo / Flash | 18. 09. 2014. u 13:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Do kraja godine započet će izgradnja dionice Međugorje – Počitelj, a na ovu dionicu uslijedit će izgradnja buduće trase Jadransko-jonske autoceste na potezu od Počitelja do granice s Crnom Gorom u dužini oko 110 kilometara'', rekao je ministar prometa Damir Hadžić je obraćajući se sudionicima Četvrtog bh. kongresa o cestama.

Dodavši kako je prometna infrastruktura jedna od baza održivog razvoja, Hadžić je rekao kako su predviđena sredstva za financiranje planersko-studijske dokumentacije Jadransko-jonske autoceste u iznosu od oko 2.200.000 eura.

''Na području Federacije BiH novi investicioni ciklus je izgradnja 80 kilometara autoceste. U Republici Srpskoj u tijeku je izgradnja dionice Banja Luka – Doboj i njezino spajanje na petlju Johovac. Kako sam i rekao na početku svog mandata, puštamo u promet jednu trećinu Koridora Vc – prvih 100 kilometara autoceste. Gradili smo i gradimo intenzivno i u promet puštamo sve što smo i planirali'', rekao je Hadžić.

Na početku dvodnevnog Četvrtog bh. kongresa o cestama, koji je u Sarajevu okupio oko 300 sudionika iz deset europskih država, istaknuto je kako je BiH na putu ubrzanog razvoja cestovne infrastrukture, posebno autocesta i brzih cesta.
Predsjednik Udruženje konsultanata inženjera BiH Ešef Gačanin kazao je kako teme kongresa tretiraju aktualni položaj cestovne infrastrukture u BiH i EU, te njezin budući razvoj dodajući da je kongres posvećen razmjeni informacija i iskustava u realizaciji malih i velikih infrastrukturnih projekta u svim njihovim aspektima.

Po riječima predstavnika Vijeća za regionalnu suradnju, Sanjina Arifagića, cestovna infrastruktura je svakako u fokusu ne samo BiH nego i drugih zemalja regije na što upućuju i zaključi berlinske konferencije.

Direktor JP Autoputevi RS-a Dušan Topić i i JP Autoceste FBiH Ensad Karić su istaknuli da je evidentno da je došlo do napretka u izgradnji autocesta. Topić je uz ranije završene kilometra autoputa u RS-u, izdvojio dionicu Banja Luka - Doboj od 72 kilometra na kojoj se odvijaju intenzivni radovi i uz tu dionicu, kako je dodao Karić, BiH će imati više od 200 kilometara izgrađenog autoputa.

''U Federaciji BiH ćemo do kraja ove godine imati 102 kilometra autoputa. Na gradilištima je u protekle tri godine bilo angažirano 90 kompanija i oko 5.000 radnika'', kazao je.

Inače, prema potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, BiH se obvezala na razvoj osnovne regionalne prometne mreže Jugoistočne Europe na kojoj se nalazi Jadransko-jonska autocesta, a koja će u budućnosti biti dio mreže europskih cesta.

U travnju 2011. godine potpisan je protokol s Crnom Gorom o usuglašenosti vanjske tačke između dvije države na Jadransko-jonskoj autocesti u graničnom pojasu između dvije države kod naselja Aranđelovo u BiH. Jadransko-jonski prometni koridor osigurat će BiH još kvalitetnije povezivanje s Europom. Ovaj koridor spojit će Jadransko i Jonsko more, kroz teritorijalni prostor Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dalje kroz Crnu Goru prema Albaniji i Grčkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close