stroge štednje

Kraljevstvo koje se nekad bogatilo na nafti sad mora pronaći nove izvore financiranja

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2016. u 07:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog najgoreg pada cijene nafte u novijoj povijesti, Saudijska Arabija se mora suočiti s uvođenjem politike stroge štednje u nadolazećim godinama, upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF).

''Najveći svjetski proizvođač sirove nafte morat će svoju ekonomiju prilagoditi tako da u budućnosti ne ovisi o prihodima od nafte, koja predstavlja 80 posto državnih prihoda'', kazao je Masood Ahmed, šef odjela za Bliski istok u MMF-u.

S obzirom da su cijene nafte u posljednjih 18 mjeseci pale za 70 posto, Saudijska Arabija već je prisiljena na uvođenje programa konkretnih mjera štednje koji će se morati primijenjivati desetljećima.

''To će biti dio višegodišnjeg programa prilagodbe'', kazao je Ahmed za Telegraph i pozvao Saudijce da što prije provedu reformu sustava subvencija za naftu i uvedu niz novih poreza, uključujući i PDV.

Upozorenje MMF-a je stiglo nakon što su najslabije zemlje izvoznice već počele popuštati pod pritiskom pada cijena nafte. Dužnosnici MMF-a ovoga su tjedan bili u Azerbejdžanu zbog potencijalne opasnosti da će državi trebati paket pomoći u iznosu od 4 milijarde dolara za servisiranje nagomilanih dugovanja.

Azerbejdžan je prestao braniti fiksni tečaj prema dolaru još u prosincu prošle godine, nakon što su špekulanti izazvali pad valute. Saudijci se i dalje oslanjaju na sve tanje rezerve u nastojanju da obrane fiksni tečaj riyala od jakog dolara i trebaju ga nastojati sačuvati pod svaku cijenu. 'Fiksni tečaj je dobar izbor za Saudijsku Arabiju i njezinu ekonomsku strukturu', poručuju iz MMF-a.

Saudijska Arabija će srezati subvencije za vodu i struju i morat će započeti s pripremama za rezanje velikodušnih subvencija za gorivo za svojih 30 milijuna stanovnika. “Reforma cijena energenata je ključ. To je bio dio društvenog ugovora no to se sada mora promijeniti”, kažu iz MMF-a.

Prema procjenama MMF-a, deficit Saudijske Arabije je na oko 140 milijardi dolara, daleko više od procjena države koje iznose oko 98 milijardi ili 15 posto BDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close