Suradnja pčelara

Krajina i zadarska regija u projektu vrijednom 1,3 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 25. 12. 2014. u 19:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvojna agencija Unsko-sanske županije je u cilju unaprjeđenja ekonomskog razvoja USŽ, kao jednog od svojih ključnih zadataka, na protklom pozivu Europske unije za dostavljanje projektnih prijedloga prekogranične suradnje BiH - Hrvatska, sačinila i aplicirala projek pod nazivom 'BEE Promoted' (Promocija pčelarstva), za koji je potpisan ugovor sa Europskom unijom ukupne vrijednosti 1,3 milijuna KM od čega vrijednost ugovora na BiH strani iznosi 686.000,00 KM.

Ovaj projekat je jedan od rezultata proizašao iz edukacije, koju je prošle godine organizirala Razvojna agencija USŽ iz oblasti upravljanja projektnim ciklusom prema EU standardu za predstavnike općina, ministarstava i ostalih javnih institucija u USŽ, a čiji je sudionik bio i Veterinarski zavod USŽ koji je potpisnik ovog ugovora.

Važno je za naglastiti da je izradom ovog projekta kroz pomenutu edukaciju Razvojna agencija Unsko-sanske županije omogućila da još jedna institucija u USŽ ostvari značajnu novčanu podršku Europske unije i na taj način stekne znanja i vještine potrebne za pisanje i implementaciju EU projekata.

Nositelj projekta na BiH strani je Veterinarski zavod USŽ, partner projekta je Udruga pčelara IVA, a Razvojna agencija USŽ je implementator cijelog projekta. Partneri na projektu na hrvatskoj strani su Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zadarska županija, Razvojna agencija zadarske županije i Udruga pčelara 'Dalmatinka' Zadar.

Opći cilj projekta je da doprinese integraciji gospodarstva u pograničnim područjima kroz podršku malom i srednjem poduzetništvu i njegovoj promociji u proizvodnji meda i ostalih pčelarskih proizvoda. Kroz implementaciju projekta će raditi na poboljšanju institucionalne podrške poduzećima i poduzetnicima u sektoru pčelarstva, kako bi se povećala kvaliteta proizvoda i obima proizvodnje, te plasmana meda i drugih pčelarskih proizvoda.

U sklopu projekta će Veterinarski zavod USŽ dobiti vrijednu opremu za uspostavu laboratorije za provjeru kvalitete meda, kao i centra za selektivni uzgoj i reporodukciju sive matice, što će uz edukaciju pčelara uveliko doprinijeti razvoju pčelarstva u USŽ. Implementacija projekta je službeno započela potpisivanjem ugovora sa Europskom unijom, 19.12.2014. godine i trajat će dvije godine, navodi se iz Razvojne agencije USŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close