Jablanica upozorava

Koridor 5C: Vlada bez pitanja 'udara' trasu od Konjica do Mostara?

Gospodarstvo / Flash | 08. 12. 2014. u 09:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH nastavlja voditi aktivnosti za dio izmijenjene trase autoceste na koridoru Vc, od Konjica do Mostara -sjever, a koja zaobilazi u potpunosti Općinu Jablanica, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Općine Jablanica u kojem se upozorava kako je takav postupak u suprotnosti s odlukama ove lokalne zajednice.

U priopćenju se navodi kako se aktivnosti održavaju u tehničkom mandatu Federalne Vlade, a prije izbora nove, mimo znanja javnosti, a naročito Općine Jablanica i svih drugih lokalnih zajednica čiji se interes ugrožava, nastojeći ishoditi okolinsku dozvolu, urbanističku suglasnost i odobrenje za građenje.

''Općina Jablanica raspolaže saznanjima da su aktivnosti koje se vode prešutno podržane od dijela Vlade F BiH i Ministarstava prostornog uređenja, Ministarstva okoliša i turizma i Ministarstva prometa i komunikacija'', navodi se u priopćenju.

Općina izričito zahtjeva da se navedene aktivnosti odmah obustave, a nositeljima ovih aktivnosti i onima koji ih podržavaju, skreće se pažnja da je Općina Jablanica dana 30. srpnja 2014.godine uputila Urgenciju Vladi FBiH i nadležnim Ministarstvima, u kojoj odbacuje Idejno rješenje trase autoceste na Koridoru Vc od Konjica do Mostara, koja prolazi dolinom Bijela i dalje kroz planinu Prenj.

U priopćenju se navodi kako nije uzimano u obzir mišljenje lokalnih zajednica i u suprotnosti je sa Zaključcima s izvanredne sjednice Općinskog vijeća, održanog 16. travnja 2014.godine.

Navedene zaključke podržale su i općine koje zemljopisno i komunikacijski gravitiraju priključku predmetne trase autoputa na području općine Jablanica i to: Konjic, Prozor-Rama, Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Tomislavgrad, Livno i Posušje.

''U cilju ostvarivanja temeljnih prava koja pripadaju lokalnim zajednicama po osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi u FBiH, u ime stanovnika općine Jablanica i 300 tisuća stanovnika s područja devet općina koje gravitiraju priključku na koridor Vc u Jablanici, Općina Jablanica će zajedno sa svim zainteresiranim subjektima, poduzeti sve zakonom dopuštene mjere'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako će se tražiti od Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Predsjednika F BiH, Vlade Federacije BiH u tehničkom mandatu, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva okoliša, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, JP Autoceste Federacije BiH, Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije,Vlade HNŽ-a, Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ-a i Ministarstva prometa i veza HNŽ-a da se ''uključe u rješavanje strateškog pitanja po općinu Jablanica i općina koje gravitiraju priključku na koridor Vc u Jablanici''.

O svojim saznanjima Općina Jablanica upoznala je i ured Europske komisije u Mostaru, Općinska vijeća i Općinske načelnike Prozor –Rama, Bugojno, Donji Vakuf, Gornji Vakuf, Jajce, Tomislav grad, Livno i Posušje te rukovodstva parlamentarnih stranaka u FBiH.

Općina Jablanica zahtjeva hitno zasjedanje Vlade FBiH na ovu temu, te održavanje hitnog sastanka s Upravom Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH, te Premijerom Vlade FBiH i Ministrima prostornog uređenja, okoliša i turizma i prometa i komunikacija, s ciljem zaustavljanja jednostranih aktivnosti koje se vode mimo znanja Općine Jablanica.

Kopirati
Drag cursor here to close