Puževim korakom

Koridor 5C: Do Europe za 50 godina?

Gospodarstvo / Flash | 25. 11. 2015. u 16:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pušten je promet na jednoj od najvažnijih cesta u glavnom gradu BiH. Riječ je o dijelu sarajevske zaobilaznice, tj. prvim kilometrima gradskog autoputa. Sarajevo je službeno spojeno na koridor 5C.

Održano je svečano otvaranje i puštanje u promet sarajevske obilaznice, na dionici Butila-Briješće, s petljom Butila. Ova petlja spada vjerojatno u najveći objekt na Koridoru 5C, a izgradili su je kompanije Euro asfalt i ŽGP, piše N1.

Vrijednost radova na ovom autoputu iznosi blizu 70 milijuna maraka. Predstavnici nadležnih službi kažu kako je ovaj projekt veoma značajan jer će se smanjiti ogromne gužve i omogućiti brži protok vozila.

Moglo je biti mnogo više, ali Bosna i Hercegovina trenutno ima 125 kilometara autoceste, i to na prilazima najvećim gradovima, koji, opet mimo logike, međusobno nisu povezani modernom cestom. Koridor 5C koji nas treba spojiti s Europom još nije ni blizu završnice, a kamen temeljac postavljen je 2000. godine u Visokom.

Izgradnja je počela u isto vrijeme kada je BiH napravila prvi korak ka EU. Međutim, 15 godina kasnije nismo stigli dalje od Zenice. Desetljeće i pol čekamo da se paneuropskom autocestom spojimo sa Europom. Prema sadašnjem stanju stvari, trebat će nam najmanje još toliko da bi to i ostvarili.

Od ukupne 334 planiranih kilometara koridora, koji prolazi kroz BiH, do sada je izgrađeno 81 kilometar od Drivuše do Tarčina, što uključuje i dionicu Sarajevo - Zenica. Završena Počitelj - Bijača, u dužini od 20 kilometara. U izgradnji je 11 kilometara dionice Svilaj-Odžak na sjeveru zemlje.

Ipak, treba priznati da se evidentno ubrzanje izgradnje bilježi u posljednjih godina. 2012. godine Kakanj - Bilješevo, a samo u 2014. godini završena su dionica Sarajevo - Tarčin, te tunel 1. mart, čijim završetkom su Sarajevo i Zenica spojeni autocestom, piše N1.

Međutim, još nije ni počela gradnja dijela koridora koji prolazi kroz Republiku Srpsku, i to u dužini od 48 kilometara. Ako se nastavi ovim tempom, bh. dio koridora bir će završen za 50 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close