Aj naplati

Konobaru u BiH plaća 260 eura, u Austriji početna čak 1400 eura

Gospodarstvo / Flash | 14. 08. 2015. u 11:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklih dana svjedoci smo brojnih oglasa iz EU zemalja kojima nedostaju ugostitelji, građevinci, njegovatelji i slična zanimanja. Plaće koje su nude izrazito su primamljive, pa brojni iznalaze načine kako da se 'ispale'. Njemačka, Austrija i Skandinavija izgledaju kao obećane zemlje, i to s razlogom.

Minimalne plaće u ovim zemljama su oko 1.000 eura, a Austrija ugostiteljima nudi 'prvu plaću' od 1.400 eura. Znamo li, pritom, da konobari posebno zarađuju od napojnica, situacija je prilično zanimljiva.

Kakva je situacija na Balkanu, u usporedbi s EU?

Prosječna plaća u bh. ugostiteljstvu je mizerna, i, prema podacima Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, iznosi 523 KM (260 eura). U Hrvatskoj je situacija nešto bolja, pa konobari zarađuju oko 1.000 KM, dok je u Srbiji prosjek sličan našem (ako ne i manji).

Kada je riječ o napojnicama, situacija je sljedeća: Nijemci uvijek ostave napojnicu, ali nikad iznad deset posto od iznosa računa. Amerikanci ostave točno deset posto, Francuzi, Talijani i Grci su škrti, a Škoti su, zanimljivo, najdarežljiviji.

Rusi, pogotovo, oni mladi ostavljaju strašno velike napojnice, a bh. građani i Srbijanci, posebno u društvu i oni koji rade vane, vole ostaviti veliku napojnicu. U Velikoj Britaniji recimo, prosječna satnica za konobara je oko šest funti (16 KM).

Njegovatelji u regiji također, zarađuju 'sitne novce', i radi se o iznosima od 400 do 600 eura. U Njemačkoj se ovaj posao plaća 2.000 eura mjesečno. Trgovci, recimo, u BiH u prosjeku zarađuju 570 KM. U Srbiji je taj prosjek puno manji, a u Hrvatskoj zarađuju oko 800 KM.

Plaće novinara

U BiH novinari u prosjeku primaju plaću od 800 KM. U Srbiji je još manje nego kod nas, a u Hrvatskoj je prosječna plaća novinara 1.200 KM.

Za razliku od Balkana, u Velikoj Britaniji, situacija je sljedeća. Kada počnete raditi posao novinara, plaća je 1000 funti (oko 2.700 KM). Kada radite kao novinar s pet godina iskustva, plaća vam je 5700 KM mjesečno, a kad skupite desetljeće radnog novinarskog staža plaća se penje na 9 tisuća KM mjesečno, piše Radiosarajevo.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close