Revizorski izvještaji

Komisija za financije i proračun pohvalila Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Gospodarstvo / Flash | 27. 08. 2014. u 17:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dobilo je pohvale Komisije za financije i proračun Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za aktivnosti poduzete na otklanjanju nedostataka navedenih u revizorskom izvještaju za 2013., na sjednici te komisije koja je održana danas.

Na sjednici Komisije su, između ostalog, razmatrani revizorski izvještaji o financijskom poslovanju institucija BiH u 2013. koje su imale revizorsko "mišljenje s rezervom uz isticanje predmeta", a komisija je pozitivnim ocijenila napredak ostvaren u Ministarstvu vanjskih poslova BiH kada su u pitanju primjedbe Ureda za reviziju financijskog poslovanja institucija BiH.

Osnova za mišljenje s rezervom Ured za reviziju je kvalificirao po tri tačke i to angažiranje izvršitelja putem ugovora o djelu u kontinuitetu je i dalje značajno, kao i iznos izdataka realiziranih za te namjene.

U izjašnjenju MVP-a BiH ukazano je da je u sjedištu ministarstva broj angažiranih izvršitelja putem ugovora u djelu sa 20 iz prosinca 2012., smanjen na sedam u srpnju 2014.

Također je istaknuto da je angažman osoblja po ugovoru o djelu odraz specifičnosti tog Ministarstva, koje ima 56 destinacija u inostranstvu i stalnu fluktuaciju zaposlenih iz sjedišta ministarstva u mrežu diplomatskih predstavništva (DKP) i obratno.

Naveli su u tom smislu MVP angažira npr. lokalno osoblje iz zemlje prijema na mjesta vozača i tehničkih sekretara u DKP-ima u skladu s diplomatskom praksom, a čime se ujedno ostvaruju i financijske uštede.

Druga kvalifikacija se odnosi na to da stanje po popisu sredstava, potraživanja i obaveza nije usklađeno s knjigovodstvenim stanjem na dan 31. prosinca 2013.

U izjašnjenju MVP-a BiH navedeno je da je kada je u pitanju popis potraživanja i obaveza veliki dio navedenih salda evidentiran u periodu početka rada ministarstva, te da nemaju pravni i materijalni osnovu, tako da ministarstvo nije u mogućnosti samostalno donijeti odluku o rješavanju ili isknjiženju dijela navedenih obaveza.

Komisija za izvanredni popis potraživanja i obveza, čiji je zadatak bio identificiranje svih potraživanja i obaveza sa stanjem na dan 31. prosinac 2012., identificirala je sva potraživanja i obaveze u DKP mreži i u postupku rada izvršila ispravke gdje je bilo moguće.

Daljnje aktivnosti na rješavanju toga pitanja MVP će provoditi u suradnji s Ministarstvom financija i trezora BiH čija je to zakonska nadležnost.

Treća kvalifikacija odnosila se na segment javnih nabavki uz konstataciju da je nabavka pojedinih roba vršena bez provođenja procedure nabavki ili na osnovu ranije zaključenih ugovora.

Iz MVP-a BiH je istaknuto da se procedura javnih nabavki te njihova transparentnost i efikasnost poštuje u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a evidentirana kašnjenja u pojedinim postupcima javnih nabavki su posljedica složenih procedura i rokova koji se moraju poštovati u skladu sa Zakonom.

Korištenje eksterne reprezentacije je dokumentirano u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, a u skladu s preporukama Ureda za reviziju institucija BiH.

Ministarstvo je uvelo elektronsku bazu podataka (OWIS) za sva službena vozila, te s tim u vezi i racionalnu eksploataciju radi smanjenja troškova, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close