A ako ne zna?

Koliko Zvizdić zna, nema prodaje zlatnih koka

Gospodarstvo / Flash | 04. 08. 2015. u 10:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Koliko znam, privatizacija takozvanih 'zlatnih koka' nije predviđena reformskom agendom, niti je bilo koja međunarodna financijska institucija to postavila kao zahtjev ili uvjet'', rekao je predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić u intervjuu za Oslobođenje.

''Naprotiv, reformska agenda nudi izlaz iz trenutne ekonomske situacije putem smanjenja javne potrošnje i povećane financijske discipline na svim razinama vlasti", dodao je.

Kaže kako će vlasti u BiH stabilizirati svoje proračune i socijalne fondove i bit će sve manje ovisne o stranim kreditima ako provedu reforme, povećaju konkurentnost proizvoda, privuku investicije, otvore radna mjesta, usklade obrazovanje sa potrebama društva i tržišta rada, učine socijalna davanja realnim i pravednim.

''Zadovoljan sam dosadašnjim radom Vijeća ministara BiH. Usvojili smo, za nešto više od tri mjeseca našega rada, oko 500 različitih materijala, uključujući i Ekonomsku reformsku agendu'', rekao je Zvizdić.

Kaže kako je time značajno dinamiziran europski put Bosne i Hercegovine, da su pokrenuli potrebne reforme i definirali okvir ekonomskog oporavka i rasta te usvojili strategije za borbu protiv korupcije i jačanje vladavine prava.

''Zadovoljan sam i pozitivnim ocjenama koje je Vijeće ministara dobilo od brojnih domaćih i međunarodnih dužnosnika, institucija i organizacija koji prate naš rad. Zasluga pripada svim članovima Vijeća ministara jer smo mi kolektivni organ koji svoje odluke donosi konsenzusom'', rekao je Zvizdić.

Na pitanje u čemu je problem Vijeća ministara sa smjenom Gorana Zupca, Zvizdić je rekao kako odgovor na to pitanje može dati samo Neovisni odbor Parlamentarne skupštine BiH jer prema Zakonu o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Vijeće ministara može razriješiti direktora SIPA isključivo prema uvjetima i procedurama koje provodi Nezavisni odbor.

''Dakle, Vijeće ministara BiH nema nikakvu nadležnost nad radom Nezavisnog odbora, dok Nezavisni odbor ima stvarne nadležnosti nad radom SIPA i direktora SIPA. Ako, i kada, Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH dostavi Vijeću ministara BiH zahtjev za suspenziju ili razrješenje g. Zupca, to će biti stavljeno na dnevni red i Vijeće ministara će se odmah očitovati o takvom aktu. Takav zahtjev još uvijek nismo dobili'', rekao je Zvizdić.

Naveo je i, između ostalog, kako je potrebno da osoba koja bude na mjestu direktora OSA-e u potpunosti ispunjava stručne i profesionalne kriterije koji uključuju i sposobnost suradnje kako unutar BiH, tako i na regionalnoj i međunarodnoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close