obrana i zaštita

Koliko koštaju životi radnika? Sindikat BiH upozorava na zakon o zaštiti zdravlja na radu

Gospodarstvo / Flash | 30. 01. 2015. u 13:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, bez obzira na to što službeni rezultati istrage o pogibiji radnika Famus- gradnja3“ u centru Sarajeva, još nisu objavljeni, izražava sućut obiteljima radnika i ukazuje na pogubnost nedonošenja zakona o zaštiti zdravlja na radu.

Novi zakon o zaštiti zdravlja na radu čije donošenje Savez samostalnih sindikata BiH uporno traži godinama i u čijoj je izradi najizravnije sudjelovao u formi nacrta stoji u ladicama organa vlasti još od 2008. godine. Poslodavci ističu da je taj zakon neprihvatljiv jer njegova provedba iziskuje financijska sredstva. Pitamo se koliko koštaju životi radnika, građevinara, rudara, kemičara, metalaca... i koliko radnika treba poginut, ozlijediti se ili razboliti zbog nedonošenja adekvatnog zakona i nepoduzimanja, makar onih mjera zaštite koje postoje u određenim drugim zakonima, navode iz Sindikata BiH.

Sindikat BiH upozorava da iako poginuli radnici u centru Sarajeva nisu članovi Saveza samostalnih sindikata BiH jer u takvim privatnim firmama često radnici ne smiju organizirati sindikat morale su biti poduzete sve mjere zaštite da bi se sačuvali njihovi životi, priopćila je Služba za informiranje Sindikata BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close