Sindikati u BiH

Koliko danas košta život radnika?

Gospodarstvo / Flash | 28. 04. 2015. u 09:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine upozorava da je sve veći broj radnika u BiH svakodnevno izložen opasnostima na radnom mjestu. U vrijeme kada i vlasti i poslodavci govore da će usvajanje novog Zakona o radu FBiH donijeti prosperitet i sigurnost radnicima, niko ne govori da već godinama u ladicama stoji Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu FBiH i da se još u toj oblasti primjenjuje zakon iz 1990. godine.

''Ne možemo ostati nijemi na sve češće nesreće na radnim mjestima, koje za posljedicu imaju gubitak ljudskih života, ali i sve veći postotak invalida rada. Tko je za to odgovoran? Koliko danas košta život radnika? Zar nam nisu dovoljna opomena bile nesreće u Raspotočju ili na gradilištu u centru Sarajeva? Trebamo li nastaviti svakodnevno u crnoj kronici čitati o slučajevima nesreća na radnom mjestu'', navodi se u priopćenju Sindikata BiH.

Pozivaju sve odgovorne u vlasti da konačno usvoje novi Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, da osiguraju jačanje inspekcija, povećaju kontrole i iznose kazni za sve poslodavce koji su spremni riskirati život i zdravlje radnika radi ostvarivanja većeg profita, priopćila je Služba za informiranje Sindikata BiH.

Međunarodna organizacija rada je 28. travanj proglasila Svjetskim danom sigurnosti i zdravlja na radu i taj dan se od 1996. godine obilježava u znak sjećanja na sve nastradale radnike i radnice na radnom mjestu. Procjenjuje se da svake godine na radu smrtno strada oko dva milijuna radnika, da se dogodi više od 260 milijuna ozlijeda na radu i veliki broj slučajeva profesionalnih oboljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close