Vlada

Kolika je zaliha šuma u FBiH?

Gospodarstvo / Flash | 23. 07. 2016. u 06:25 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH usvojila je Informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o gospodarenju šumama u Federaciji BiH u 2015. i planovima gospodarenja šumama za 2016. godinu. U Informaciji je navedeno da je ukupna drvna zaliha svih šuma u državnom vlasništvu Federacije BiH 161.294.352 m3.

Zaliha četinara je 62.058.507 m3 ili oko 38 posto, a lišćara 99.235.845 m3 ili 62 posto. Prosječna zaliha svih šuma zajedno iznosi 192,4 kubnih metara po hektaru i to kod visokih šuma 243,3 m3/ha, a kod izdanačkih 85,2 m3/ha. U strukturi zaliha svih šuma zajedno visoke šume su zastupljene sa 86,4 posto, a izdanačke sa 13,6 posto.

U proizvodnji drveta četinara plan za 2015. godinu je premašen za 78.975 m3 ili za sedam posto, ali je posječena količina još uvijek u okviru dozvoljenog etata. Plan proizvodnje lišćara je ostvaren sa 91 posto. Višegodišnji trend planiranja da zahvatanje u kulturama s procijenjenom drvnom masom i izdanačkim šumama, bude manje nego što je određeno planovima u šumsko-privrednim osnovama se ne mijenja.

U 2015. godini realizacija plana šumsko-uzgojnih radova bila je od 50 do 80 posto, zavisno od njihove vrste, što je u odnosu na prošlogodišnje izvršenje, kada je taj postotak bio viši od 90 posto, negativno, posebno ako se ima u vidu nizak postotak realizacije ukupno planiranog obima šumskouzgojnih radova. Generalni zaključak provedene analize realizacije šumsko-gospodarskih osnova jeste da se veliki dio onoga što se uzme od šume, a što se u tijeku uređajnog perioda mora vratiti šumi, nažalost, ipak ne vraća.

Osim što je u izravnoj suprotnosti s principima održivog gospodarenja šumom i šumskim zemljištem, ovo je i svojevrsni alarm za inspekcijske i druge organe nadzora. Gledano u cjelini poslovanje županijskih šumsko-gospodarskih društava u 2015. godini je blago destabilizirano u odnosu na prethodnu godinu i dva županisjka poduzeća su poslovala negativno. Ukupno ostvareni prihod iznosio je 164.506.638 KM, ostvarena dobit od 5.070.842,00 KM, a gubitak od 8.314.892 KM. Na dan 31.12.2015. godine u šumarstvu FBiH bilo je uposleno ukupno 4.627 radnika, od čega u šumsko-gospodarskim društvima 4.126, a u Federalnoj i županijskim upravama šuma 501. U danas usvojenim zaključcima naglašeno je da strateške aktivnosti u oblasti šumarstva, uz donošenje Zakona o šumama, imaju za cilj uspostavljanje transparentnog sustava upravljanja i gospodarenja šumama i primjenu svjetskih iskustava, međunarodnih konvencija i standarda u svim segmentima šumarstva.

Federalna vlada je obavezala županijska ministarstva da poduzmu sve neophodne aktivnosti u cilju potpunog ostvarivanja svih planova po šumsko-gospodarskim osnovama s posebnim akcentom na ravnomjernu realizaciju plana sječa, biološke obnove šuma, izgradnje šumske infrastrukture i provođenje integralne zaštite šuma i da putem županijskih uprava za šumarstvo prate dinamiku realizacije osnova i izvještavaju Federalnu upravu za šumarstvo. Svi korisnici šuma su obavezani da realiziraju planove gospodarenja šumama propisane šumsko-gospodarskim osnovama, a Federalna uprava za inspekcijske poslove da, u suradnji s županijskim inspekcijama, upravama za šumarstvo i nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova, pojača inspekcijski nadzor u oblasti šumarstva, prometa i prerade drveta. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će ovu informaciju sa zaključcima Vlade Federacije BiH proslijediti vladama županija, županijskim ministarstvima, upravama za šumarstvo i poduzećima koja gospodare šumama.

Kopirati
Drag cursor here to close