Privremeno punjenje

Kojović: Zaduživanje kod komercijalnih banaka štetno za MIO fond

Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2016. u 12:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Predrag Kojović smatra štetnom odluku Vlade i Parlamenta FBiH da se mirovinski fond privremeno 'popuni' kreditnim zaduženjem kod komercijalnih banaka.

''Mirovinski fond nije poduzeće, koje proizvodi, već potrošač. Njegova zadaća nije da zarađuje novac, već da ih troši. I s tim u vezi postavlja se pitanje – kako će on vratiti kredit, otkud mu novac? Posebno, ako imamo u vidu da komercijalne banke imaju mnogo veće kamate od međunarodnih financijskih institucija'', navodi Kojović u priopćenju za javnost .

Kojović je dodao da je „ovaj metod popunjavanja mirovinskog fonda već primijenen u RS-u i da je doveo mirovinski fond RS-a pred kolaps“.

On smatra da su Vlada i većina u Parlamentu, prije nego što su "naredili Poreznoj upravi da ne radi svoj posao, morali kazati kako će dugoročno riješiti financiranje mirovinskog fonda, jer jednostavno ne mogu tvrditi da su krediti išta drugo nego privremeni izvor".

Kojović smatra da je spas za MIO u širenju porezne baze kroz, između ostalog, i smanjenje doprinosa.

''Za razliku od javnih, privatna poduzeća moraju plaćati doprinose i time ih dovodimo u nepravedan odnos prema pojedinim javnim poduzećima. Kako očekivati u takvoj situaciji – nejednakih uvjeta – da vam dođe investitor? Provedimo reforme, stvorimo poštene uvjete i privucimo investicije: one će stvoriti nova radna mjesta, njihovi će radnici i poslodavci popunjavati mirovinski fond'', navodi Kojović u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close