Tko tu koga?

Klirinški dug Rusije prema BiH: Digla se velika galama...

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2016. u 17:16 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo financija i trezora BiH još nije dobilo od Vlade Federacije BiH službeni stav u vezi s rješavanjem pitanja klirinškog duga Ruske Federacije, dok je Vlada Republike Srpske prihvatila ruski prijedlog i dostavila Ministarstvu zaključke sa sjednice u vezi s ovim pitanjem.

Vlada FBiH nije dostavila stav

"Podsjećamo da je Ministarstvo financija i trezora BiH duže vrijeme u komunikaciji sa ruskim Ministarstvom financija i, nakon što je iz Moskve stigao dopis u kome se daje opcijska mogućnost da se klirinški dug u cijelosti izmiri u gotovini, a ne u robi, kao što je bio slučaj s drugim zemljama, obaviještene su entitetske vlade", rečeno je danas Srni u kabinetu ministra financija i trezora BiH Vjekoslava Bevande. Kada obje entitetske vlade dostave svoj stav, Ministarstvo financija i trezora BiH poduzet će aktivnosti u skladu sa zakonskim procedurama kako bi se riješilo pitanje klirinškog duga za koje se rješenje traži duže od deset godina, navodi se u odgovoru iz Bevandinog kabineta na Srnin upit.

Vlada Republike Srpske prihvaća prijedlog Ruske Federacije da se klirinški dug u iznosu od 125,2 milijuna dolara, koji Ruska Federacija ima prema BiH, podijeli u omjeru 33 posto Republici Srpskoj i 67 posto Federaciji BiH, te da se alikvotni dio uplati direktno u proračune entiteta. Vlada Srpske usvojila je informaciju Ministarstva financija Republike Srpske u vezi s prijedlogom Ruske Federacije i Zaključak o prihvaćanju raspodjele koji je proslijeđen Ministarstvu financija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure. Ovim putem, Vlada je dala i suglasnost za pokretanje procedure zaključivanja sporazuma s Ruskom Federacijom.

Federalni mediji objavili su da se Vlada FBiH 7. travnja upoznala s pismom ministra financija Ruske Federacije u vezi sa otplatom klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH. Navedeno je da Vlada FBiH smatra da predložena inicijativa predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora sa Ruskom Federacijom s ciljem zaključivanja međunarodnog sporazuma, ali kabinet federalnog premijera Fadila Novalića još nije poslao odgovor u Ministarstvo financija i trezora BiH.

RS optužuje FBiH i Šarovića

Inače, Rusija je spremna isplatiti klirinški dug BiH koji iznosi preko 125 milijuna dolara. Iako je postojala opcija da Rusija taj dug izmiri u robi, prema posljednjim informacijama spremni su platiti u kešu. U Republici Srpskoj željno iščekuju taj novac, optužujući FBiH i državnog Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića da blokiraju isplatu.

"Digla se velika galama, a još uvijek nema nikakvog novca. To pitanje je još uvijek prilično daleko od rješenja. Netočno je da je taj novac tu i da neko blokira njegovu podjelu. Službeni pregovori s Rusima još nisu otpočeli. Točno je da postoji inicijativa s ruske strane da se klirinški dug riješi, ali to pitanje u ovom trenutku vodi Ministarstvo financija BiH, i izuzev razmjene pisama ne postoje nikakvi novi detalji", istaknuo je Šarović u razgovoru za Klix.ba

Vijeće ministara još uvijek nije zauzelo stav o klirinškom dugu i načinu naplate, a prije toga stav treba zauzeti i Predsjedništvo BiH, jer je to pitanje međunarodnog ugovora.

Ukoliko Rusija klirinški dug isplati u kešu, postavlja se pitanje tko će i na koji način Rusiji platiti dug za plin potrošen u ratu. FBiH neće pristati da sama izmiruje dug za ratni plin, jer je tijekom rata veliki dio plina potrošen na teritoriji RS-a, koji je nesmetano stizao do Zvornika, a povremeno i do Sarajeva.

Tko treba platiti dug od plina u ratu?

Republika Srpska ne želi prihvatiti financijske obveze nastale za plin tijekom rata, te smatraju da FBiH to mora bilateralno riješiti s Rusijom.

"Postoji i Zakon na koji način se sredstva od sukcesije dijele. Sve ostalo je klasična manipulacija, jer se priča o novcu kojeg još nema. Tek slijede dogovori o detaljima. Mi trebamo vidjeti što Rusi misle i o opciji koja je bila aktualna u prethodnom razdoblju, a to je da klirinški dug bude jedna od kompenzacija za ratni dug za plin. Trebamo vidjeti što će Rusija sve ponuditi, i kakav će njihov zahtjev biti za otplatu ratnog duga za plin, jer treba imati na umu da Rusija nije zaboravila dug koji BiH ima za ratni plin", zaključuje Šarović.

Zbog svega toga neminovno je da će prije naplate klirinškog duga, koji Rusija ima za prijeratnu isporuku robe prema BiH, entiteti morati naći kompromis o tome kako će isplatiti 104 milijuna dolara duga za ratni plin Rusiji.

Što je klirinši dug

Inače, klirinški dug je razlika u novcu koja je nastala u vanjskotrgovinskim odnosima dvije države koje imaju devizna ograničenja. Ugovorne strane svoje obveze, u međusobnom kupovanju i plaćanju robe i usluga, umjesto plaćanja u valuti zemlje izvoznice uplaćuju u domaćoj valuti, te obveze likvidiraju "prebijanjem" uzajamnih potraživanja i dugovanja.

Taj ugovor sadrži odredbe o tome da će se plaćanja regulirati kliringom, uz dogovor o valuti isplate. Klirinški sporazumi imaju veliko značenje za međunarodni robni promet jer omogućuju razvitak vanjskotrgovinskih odnosa nezavisno o zalihama zlata i deviza.

Klirinški dug koji Rusija treba isplatiti BiH nastao je za vrijeme bivše Jugoslavije, a sve obveze isplate dugovanja nakon raspada SSSR-a preuzela je Rusija.

Posljednje konsultacije BiH i Rusije o isplati klirinškog duga vođene su 2008. godine, kada je istaknuta opcija da klirinški dug podmiri obveze koje BiH ima prema Rusiji za potrošnju plina u periodu 1991.-1995. godina.

Kopirati
Drag cursor here to close