12 radnika opet na poslu

Kladanj: Rudnik magnezita počinje s radom nakon 22 godine mirovanja

Gospodarstvo / Flash | 29. 08. 2014. u 14:23 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudnik magnezita u Kladnju od ponedjeljka će početi s radom nakon 22 godine mirovanja. Na posao se vraća 12 radnika.

Rezultat je to danas potpisanih Ugovora o poslovno - tehničkoj suradnji između ''Rudnika nemetala Kladanj'' d.o.o. Kladanj i ''Rudara'' d.o.o. Tuzla i Ugovora o prijenosu Ugovora o koncesiji na eksploataciji magnezita na ležištu ''Konjuh'' u općini Kladanj.

Sljedećeg tjedna trebale bi početi pripremne i geološko - istražne radnje, a eksploatacija prvih tona magnezita očekuje se za oko godinu dana, istaknuto je danas.

Ugovorima su definirana međusobna prava i obaveze Rudnika i ''Rudara'' od čega je najznačajnije da ''Rudar'' od danas preuzima u stalni radni odnos 12 uposlenika, da u sljedeće tri godine planira upošljavanje novih minimalno 45 radnika, kao i investiranje od minimalno dva milijuna KM u istom razdoblju.

Također, ''Rudar'' se, kao novi koncesionar, obvezao da će jednokratnu koncesijsku naknadu u iznosu od 138.000 KM uplatiti u dvije jednake rate.

Prvu ratu uplatiti će u roku od 20 dana od dana potpisivanja Ugovora, a drugu najdalje u roku od jedne godine nakon početka proizvodnje, za što će osigurati bankovna jamstva.

Za jednog radnika Rudnika nemetala Kladanj, koji je stekao uvjete za umirovljenje, sredstva će osigurat Vlada Tuzlanske županije.

Zadovoljan rezultatom tromjesečnih aktivnosti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Vlade Tuzlanske županije, pomoćnik ministra resornog ministarstva Bahir Imamović kazao je kako ovo može biti jedan pilot projekt kako bi trebalo i druge projekte provoditi, da se uposle postojeći i zaposle novi radnici i da se počnu puniti penzioni i fondovi zdravstvenog osiguranja.

Obzirom na dalju upotrebu magnezita, plan ''Rudara'' je izvoz rude na EU tržište.

Ugovore su potpisali generalni direktor ''Rudar'' d.o.o. Asmir Kadirić, v.d. direktorica Rudnika Hajrija Dodolović i tajnik Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanske županije Fehrija Bajramović, priopćeno je iz Ured za zajedničke poslove županijskih organa Tuzlanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close