Sastanak

Kinezima ponuđena mogućnost ulaganja u infrastrukturne projekte

Gospodarstvo / Flash | 01. 09. 2014. u 16:51 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić predvodio je danas izaslanstvo koje se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastalo sa izaslanstvom Narodne Republike Kine.

Mnogobrojno kinesko izaslanstvo činili su Chi Changhai, direktor China International Contractors Association (CHINCA), i predstavnici kineskih građevinskih kompanija, te su iskazali interes za uključivanje u infrastrukturne projekte u BiH.

Ministar Bijedić je zahvalio na želji da se kineske kompanije uključe u izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini i upoznao članove izaslanstva sa trenutno najzanimljivijim projektima koji se tiču nastavka izgradnje Koridora Vc, rekonstrukcije i elektrifikacije željezničke pruge i izgradnje i rekonstrukcije magistralnih cesta.

"Vlada Federacije BiH će kroz aktivnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i kroz ispunjavanje zakonskih preduvjeta učiniti sve da se kineski investitori i kompanije nađu na bosanskohercegovačkim gradilištima i budu jedan od partnera u ovoj značajnoj oblasti", rekao je ministar Bijedić.

Sastanku su prisustvovali i Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH, Filip Vujeva, direktor JP Ceste FBiH, i Nijaz Puzić, direktor JP ŽFBiH, koji su prezentirali potrebe, planove i mogućnost ekonomske i gospodarske suradnje sa kineskim kompanijama.

U narednim danima planirani su intenzivni kontakti kako bi se razmotrile mogućnosti za suradnju i eventualni angažman kineskih kompanija na bosanskohercegovačkim gradilištima, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Kopirati
Drag cursor here to close