Elektronska trgovina

Kineski internet gigant Alibaba izlazi na burzu

Gospodarstvo / Flash | 12. 07. 2014. u 11:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski internet gigant Alibaba započeti će proces inicijalne javne ponude (IPO) akcija na Newyorškoj berzi (NYSE) krajem srpnja, objavio je Wall street journal pozivajući se na obavještene izvore.

Kompanija je nekim od postojećih akcionara poslala email u kojemu je navela približno vrijeme objavljivanja ponude. To pismo je prva službena potvrda termina.

Alibaba, čija će IPO biti najveća ponuda akcija jedne kineske kompanije u SAD, može dospjeti na listing do sredine kolovoza ako sve bude išlo glatko, ali termin se može odložiti u zavisnosti od situacije na tržištu.

Prema informacijama izvora, kineska kompanija namjerava ponuditi 12 posto akcija, što bi moglo privući 20 milijardi dolara ili više. IPO Alibabe bi mogla biti jedna od najvećih u povijesti.

Organizaciju plasmana akcija za Alibabu obavlja šest vodećih banaka - Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan Chase & Co, Stanley i Citigroup.

U najskorije vrijeme kompanija će održati sastanke s investitorima u Aziji, Severnoj Americi i Europi. Akcije Alibabe na NYSE bit će označene simbolom BABA.

Alibaba je najveća svjetska platforma za elektronsku trgovinu. Promet od trgovine premašuje promet Amazona i eBaya, i prošle godine je dostigao 248 milijardi dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close