Sarajevo Business Forum

Kineski i turski predstavnici optimistični na početku SBF-a

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2016. u 08:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođa izaslanstva NR Kine na Sarajevo Business Forumu 2016, ministar i zamjenik predsjednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi Narodne Republike Kine Ning Jizhe izjavio je na otvaranju Foruma da suradnja njegove zemlje sa 16 zemalja središnje i istočne Europe predstavlja novi put ka uspjehu.

Istaknuo je kako se nada da će Forum učiniti mnogo na jačanju te suradnje i poželio sudionicima uspješan rad.

Zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek rekao je da je dobra vijest za Balkan, ali i uopće, da gospodarstvo Europske unije izlazi iz dugogodišnje stagnacije.

Dodao je da je povećanje investicija ključno za povećanje produktivnosti, ali da treba obratiti posebnu pažnju na inkluziju kako bi smanjili rastuću nejednakost i osigurali dugoročni ekonomski rast.

Simsek smatra da je potrebno znatno više strukturnih reformi, otvorenosti i regionalne integracije, zbog čega EU ne bi trebala obustavljati proces širenja, već bi trebala primiti sve balkanske zemlje, uključujući i Tursku.

Precizirao je da trgovinska razmjena njegove zemlje s balkanskom regijom iznosi oko 16,5 milijardi dolara, od čega na BiH otpada nešto više od pola milijarde, ali da vjeruje da bi BiH mogla postati značajna proizvodna baza za turske tvrtke koje su okrenute europskom tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close