Glatko?

Kina radi na novom ekonomskom modelu

Gospodarstvo / Flash | 29. 08. 2015. u 06:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svijet pozorno prati nastojanja vlasti u Pekingu da preusmjeri gospodarstvo na put sporijeg, održivijeg rasta, u kojem bi veću ulogu trebala igrati domaća potrošnja.

Drugo po veličini gospodarstvo svijeta desetljećima je bilježilo dvoznamenkaste stope rasta, a sada komunističke vlasti postupno uvode novi model u kojem bi veći naglasak trebao biti na domaćoj potrošnji. Dosada se gospodarstvo najviše oslanjalo na izvoz i ulaganja.

Uvođenje novog modela ne prolazi baš glatko, konstatira novinska agencija AFP.

Kina je 11. kolovoza devalvirala domaću valutu gotovo dva posto, proglasivši taj potez tržišnom reformom, dok su ga u inozemnoj javnosti uglavnom tumačili kao pokušaj da se potakne izvoz. Pojavile su se i sumnje u zdravlje kineskih državnih financija. Ekonomski su pokazatelji slabi, pa je indeks menadžera nabave u proizvodnom sektoru kliznuo u kolovozu na najnižu razinu u šest godina.

U utorak je središnja banka snizila referentne kamatne stope i razinu obveznih rezervi za banke, što je bio najnoviji u nizu poticaja za gospodarske aktivnosti kroz povećanje iznosa raspoloživih za kredite.

Kineski burzovni indeksi oštro su pali proteklih dana a intervencije Pekinga tek su jučer stabilizirale tržišta. Previranja su se osjetila širom svijeta koji je navikao na stabilnost i snažan rast azijskog diva.

Tako je vlada na oštar pad burzovnih indeksa u lipnju reagirala izvanrednim paketom mjera, uključujući formiranje nacionalnog tima koji je u njezino ime trebao kupovati dionice i onemogućavati prodaje velikim dioničarima.
Isprva su indeksi rasli, da bi početkom ovog tjedna referentni indeks Shanghai Composite potonuo 8,49 posto, što je bio njegov najveći pad u jednom danu od veljače 2007. U cijelosti je poništen rast dionica u ovoj godini a potres se osjetio na tržištima širom svijeta.

Neki analitičari smatraju da pad tržišta dionica nema previše veze s realnim gospodarstvom koje je usporavalo već sredinom lipnja, kada su dionice još bilježile 150-postotni skok promatrano unatrag 12 mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close