Osnaživanje veza

Kina izdvaja 40 milijardi dolara za novi 'Put svile'

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2015. u 07:25 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina se nada da će novi "Put svile" osnažiti političke veze od Pacifika do Baltičkog mora i premostiti prepreke u trgovini i ulaganjima, a Peking je za ovaj projekt već izdvojio 40 milijardi dolara.

To je izjavila predsjednica Udruženja kineskih poduzetnika u Rusiji, Kai Guiru, na sastanku sa šefom ruske Federalne migracijske službe, prenio je Sputnjik.

Prema njenim riječima, novi koncept razvoja naglasak stavlja na to da će izgradnja "Puta svile" olakšati razmjenu između Europe i Azije.

"U ovom trenutku, izdvojeno je 40 milijardi dolara za ''Put svile'' i razvoj glavnih projekata. Prva tranša od 10 milijardi je već na računu ovog fonda'', rekla je Kai Guiru.

Predstavnica kineskih poduzetnika je izrazila nadu da će se i ruske kompanije pridružiti ovom projektu.

"Trebalo bi da Rusija ima veću ulogu u dobivanju investicija iz ovog fonda", naglasila je Kai Guiru, dodajući da ruska strana još nije formirala kineski investicijski portfolio.
Projekt "Put svile" koji povezuje Kinu s Europom predstavio je 2013. godine kineski predsjednik Xi Jiping.

Peking ovim projektom želi poboljšati političke veze, stvoriti prometnu mrežu između Tihog oceana i Baltičkog mora, smanji barijere za trgovinu i investicije i proširi upotrebu svoje nacionalne valute, dodaje Sputnjik.

Kopirati
Drag cursor here to close