Grčka kriza

Kina: Grčka neće napustiti eurozonu; Soeder: Najbolja opcija za sve je da Grčka izađe iz eurozone

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2015. u 12:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Grčka neće napustiti eurozonu", kazao je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias kineskom veleposlaniku u Grčkoj Zouu Xiaoliju, navelo je u utorak na svojoj internet stranici kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

"Grčka neće napustiti eurozonu i želi raditi s Kinom na daljnjem razvoju bilateralnih odnosa i praktičnoj suradnji u svim područjima", navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova koje se poziva na Kotziasa.

Grčki šef diplomacije izjavio je to prilikom susreta s kineskim veleposlanikom u ponedjeljak.

"Jedan od vodećih ljudi u konzervativnoj sestrinskoj stranci njemačke kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-socijalne unije CSU", izjavio je u utorak da je najbolja opcija za sve da Grčka izađe iz eurozone.

Izjava Markusa Soedera, bavarskog ministra financija, naglasila je dubinu frustracije zbog Grčke među konzervativcima njemačke kancelarke. Također je pokazala da bi kancelarki sada bilo teško promijeniti politiku prema Atini i ponuditi joj nove ustupke da ostane u eurozoni.

Soeder je za radio Deutschlandfunk rekao da bi "propisan, razuman i promišljen plan izlaska bio najbolji put za obje strane" i pritom oštro kritizirao grčkog premijera Aleksisa Ciprasa navodeći da se poigrava s Europom i svojim narodom.

"Ako Cipras ostane na dužnosti, "Grexit" (izlazak Grčke iz eurozone) se čini "neizbježnim", rekao je Soeder.

Čak i ako Grci budu glasali na referendumu u nedjelju za prijedlog povjeritelja, Soeder smatra da se više ne bi trebali raditi ustupci Ateni.

Kopirati
Drag cursor here to close