poljoprivrednici na rubu

Kaznena prijava Nikšiću i Krajini

Gospodarstvo / Flash | 26. 02. 2015. u 14:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik UPuBIH Miro Pejić 27. veljače će predati kaznenu prijavu protiv premijera Nermina Nikšića i ministra financija Ante Krajine.

Naime, nakon dvije godine upozorenja o kašnjenju isplate poljoprivrednih poticaja i konstantne zloupotrebe položaja, te obmane javnosti o istinitosti stanja u poljoprivredi, te samo kažnjavanje svakog poljoprivrednika koji javno 'progovori' istinu slanjem vojske inspektora i svih tijela koji su u nadležnosti premijera, izgubili smo svaku volju za dijalogom.

Do sada smo čekali da napokon obrate pažnju na problematiku poljoprivrednika, ali definitivno nema više načina istjerati bilo koju istinu i pravdu osim kroz Tužiteljstvo Federacije BIH. Sutra će predsjednik UPuBIH Miro Pejić Tužiteljstvu FBIH predati kaznenu prijavu za zloupotrebu položaja, zloupotrebu ovlasti i kršenje zakona o izvršenju proračuna FBIH.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH traži da se što prije formira vlast i da se osiguraju kontinuitet i transparentnost u isplati poticaja - izjavio je danas predsjednik tog udruženja Nedžad Bićo. Na konferenciji za novinare Bićo je kazao da se poticajna sredstva sa federalne razine neravnomjerno raspodjeljuju i pri tom favoriziraju određene županije.

''Tako je prilikom posljednje isplate za Livanjsku županiju otišlo milijun i 700 tisuća maraka, dok je za Županiju Sarajevo uplaćeno oko 16 tisuća, za Srednjobosansku županiju oko 13 tisuća maraka i poljoprivrednici se pitaju šta to znači'', kazao je Bićo.

Bićo je izdvojio da postoje dugovanja po osnovu isplate poticaja za mlijeko, za ovčarstvo, biljnu proizvodnju, dodajući da svakodnevno dolazi do gašenja poljoprivrednih farmi.

''Za nas su svi poljoprivrednici isti i svi su jednako ugroženi. Ljudi gase farme i idu na biro. S druge strane, poljoprivreda je oblast u kojoj postoje velike mogućnosti za zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje'', kazao je Bićo.

Kopirati
Drag cursor here to close