Pijačni barometar

Kapula poranila kao nikad, stigao i mladi krumpir

Gospodarstvo / Flash | 18. 04. 2014. u 08:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poranile su neke povrtlarske kulture kojih već ima na glavnoj burzi voća i povrća u BiH, Tasovčićima kraj Čapljine. Posebice se to može reći za crveni luk – kapulu, koja se već nudi u glavicama cijena je 2 – 2,2 KM.

Istu cijenu imaju i domaći mladi krumpiri, 2 – 2,2 KM. Naravno i mladi krumpiri i kapula stigli su iz plastenika.

Međutim, nije to i jedino mlado povrće već su stigli i krastavci koji se cijene 3 KM i tikvice čija je cijena 2 KM. Mladog kupusa ima već dvadesetak dana, a cijena mu je pala na oko marku za kilogram, dok je zimski kupus nešto skuplji 0,3 – 0,5 KM.

Još uvijek je iznimno obilna ponuda starih krumpira nađe se čak i južno-hercegovačkih čuvanih u starim izbama koji su uz planinske i najskuplji 0,7 KM, dok se banjalučki i posavski mogu naći već po 0,5 KM, glamočki i nevesinjski uglavnom su 0,6…

Za razliku od krumpira domaći crveni luk je prava rijetkost, ako se pojavi cijeni se 2 KM, dok je uvozni uglavnom 1 KM. Mladi luk – pera je od 1,5 – 2,0 KM, dok je bijeli uglavnom ramski luk 4 – 6 KM kilogram.

Što se domaćeg voća tiče uz obilnu ponudu jabuka i manje količine suhih smokava i šljiva, nude se i jagode čija cijena ubrzano pada. U samo desetak dana sa oko 8 KM pala je na 3 – 5 KM kilogram, s tendencijom daljeg pada. Uglavnom, poslije zimskog i ranoproljetnog zatišja Veletržnica se budi.

Za razliku unutarnjeg dijela Veletržnice ispred nje je pravo obilje svih mogućih roba od presadnica voća i povrća, preko drva, stajskog gnojiva, kočića za poljoprivredne kulture, do ribe, sira, koka i pilića do čak i kunića. Najveća gužva bude petkom u prijepodnevu.

Kopirati
Drag cursor here to close