Potražnja sve veća

Kamperski turizam u HNŽ-u: Nitko ne zna koliko kampova ima

Gospodarstvo / Flash | 01. 08. 2016. u 09:14 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Područje Hercegovine zbog svojih rijeka iznimno je zanimljivo kamperima, a posljednjih godina sve je veća potražnja stranih turista za auto-kamp lokacijama.

U HNŽ-u po pojedinim općinama postoji više kamperskih odredišta, koje se različito registriraju, pa je teško govoriti o točnom broju.

Ramiz Bašić viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a u razgovoru za Bljesak.info je rekao kako po pojedinim općinama u ovoj županiji ima više 'različitih vidova' kamperskih smještaja i odredišta, jer po pravilniku o minimalnim uvjetima i kategorizaciji, kampovi se mogu razvrstati u kampove, kamp naselja, kampirališta i odmorišta. Inače, ovu djelatnost regulira Zakon o turističko ugostiteljskoj djelatnosti, te spada pod ingerenciju županijskog ministarstva.

''U našoj županiji, kamperske djelatnosti se različito registriraju. Imamo brojne kampove počevši od Konjica, primjerice, na Boračkom jezeru, gdje se te usluge smještaja pružaju na kamperskom mjestu ili parceli, a vi u okviru kampa imaju smještaj u obliku bungalova ili kućica za odmor'', priča Bašić, objašnjavajući da je ovaj vid turizma, osobito izražen na području Konjica, Jablanice, duž Jablaničkog jezera.

Iako to nisu neki veliki kapaciteti, dodaje Bašić, osobama koji se bave ovom djelatnošću to sigurno znači.

''U Čitluku primjerice po rješenju ima oko 20 kamping mjesta, dok u okolini Mostara imamo sigurno oko sedam do osam kampova. Kampovi se većinom nalaze u Blagaju, na Buni… Iako ni same općine nemaju točne podatke o broju kampova, kamperskih mjesta… primjetan je jedan dobar pomak'', kaže Bašić, podsjećajući kako je jedan od najpoznatijih i tada najsuvremenijih kampova u bivšoj Jugoslaviji bio upravo na području HNŽ-a, točnije na Bunici.

Sportsko-rekreativni centar Bunica je nekada bio omiljeno izletište Mostarca, ali i stranih gostiju. Bio je u potpunosti opremljen, imao je uređene plaže i bazen, bogat popratni sadržaj... a nalazio se na mapi popularnih kamp izletišta bivše države. Nažalost, trenutna situacija je u potpunosti drukčija, prirodno bogatsvo je zapušteno, a turizam je u potpunosti zamro.

Danas, za pokretanje ovog biznisa su potrebni minimalni uvjeti, dok se dodatni sadržaj može nadograđivati sukladno zakonu i pravilnicima.

''Za pokretanje ove djelatnosti su potrebni minimalni uvjeti, da ste prometno povezani, da imate prilaz za vozila, sanitarne čvorove, da imate zbrinjavanje otpada, napajanje električnom energijom… A daljnju ponudu sami možete nadograđivati, vi u okviru kampa ako želite možete imati i restoran, frizerski salon, prodavati suvenire… ali osnovni uvjeti se moraju imati'', zaključuje Bašić.

Smatra da će se ovaj vid turizma u našoj državi, posebice u županiji idućih godina razvijati još više.

''Posljednjih godina primijetili smo da je sve veća potražnja za auto kampiralištima, dakle porasla je potražnja stranih turista sa kamp kućama, koji traže te kampove da bi proveli par dana. Turistička zajednica HNŽ-a je provela aktivnost i prikupila osnovne podatke u županiji kako bi mogla napraviti promotivne materijale, jer smo vidjeli da se to traži. Ipak i ovom segmentu turističke potražnje moramo adekvatno odgovoriti'', kaže nam viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a.

Kako nam je pojasnio ne samo županija, nego i cijela država treba raditi na poboljšanju ovog turizma, jer velik broj stranih turista dolazi sa svojim luksuznim kolima za stanovanje, koja su ogromne vrijednosti, a kao takva zahtijevaju određenu prometnu infrastrukturu.

''Primjerice Njemačka auto organizacija ima svoje prospekte kojima svojim građanima preporučuje zemlje gdje njihovi građani mogu ići i voziti se bez problema. Mi kao država trebamo na regionalnim, lokalnim cestama, autoputevima stvoriti dobre uvjete za dolazak ovih turista'', govori Bašić, dodajući da se naša država i županija ipak marketinški približavaju 'kamp' turistima, te se u ovaj vid turizma treba više ulagati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close