Savjeti

Kako zaštiti smilje tijekom zime?

Gospodarstvo / Flash | 09. 02. 2016. u 09:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Smiljemanija' je potresla Hercegovinu, te je sve više upita vezanih za uzgoj ove biljke. Pitanje koje mnogi mali uzgajivači trenutno postavljaju je kako zaštiti smilje tijekom zime. Odgovore o adekvatnoj zaštiti smilja pronašli smo u zadruzi Eco Mediteran koja se već tri godine uspješno bavi proizvodnjom presadnica i formiranjem vlastitih plantaža smilja.

''Proizvodnja sadnica smilja obavlja se u zaštićenim prostorima ili plastenicima. Tijekom zime zaštićene prostore potrebno je grijati kako bi se osigurala optimalna temperatura za klijanje sjemena (od 18-25 °C). Nakon klijanja potrebno je održavati temperaturu (min 10 °C)'', rečeno je za Bljesak.info iz Eco Mediteran.

Tijekom zime plantaže smilja nije potrebno zaštićivati

Iz ove zadruge kažu kako u zaštićenim prostorima još treba voditi računa o vlazi, te je optimalna vlažnost 60 - 80 posto.

''Prekomjerna vlaga izaziva trulež sadnica. Smanjivanje vlage postiže se prozračavanjem te grijanjem zaštićenog prostora. U klijalištu se mogu naći i štetnici poput leptira i pauka te je potrebno obaviti zaštitu prostora i klijališta isključivo ekološkim sredstvima'' ,savjetuju iz Eco Mediterana.

Radovi u tijeku

Posted by Smilje on 1. veljača 2016

''Za zaštitu smilja od truleži preporučuje se Red Block i Sublic. Za zaštitu smilja od štetnika preporučuje se preparat Ozoneem oil te se u zaštićenom prostoru se postavljaju žute i plave feromonske samoljepljive ploče'', dodaju iz Eco Mediterana.

Iz Eco Mediterana kažu kako tijekom zime plantaže smilja nije potrebno zaštićivati, ali treba voditi računa da se plantaža nalazi u području pogodno za uzgoj smilja.

Po njima najpogodniji termini za sadnju smilja su od 1. ožujka do 1. svibnja, te od 1. listopada do 15. studenog. Navedeni termini su pogodni za sadnju jer se tada javljaju optimalne temperature i vlažnost tla.

Hercegovina ne može pokriti svjetske potrebe

U Eco Mediteranu trenutno rade na registru proizvođača sadnica smilja i prema njihovim saznanjima u Hercegovini je smiljem zasađeno oko 300 hektara zemlje, odnosno oko 10.000.000 sadnica. Kažu kako će ove godine ta količina porasti bar za 50 posto.

''Analizirajući tržište eteričnih ulja općenito, uvidjeli smo da je ulje od smilja tek na 4 mjestu po interesu kupaca bilo farmaceutske ili kozmetičke industrije. Unatoč tome svjetske količine proizvodnje ulja na godišnjoj razini niti blizu ne zadovoljavaju potražnju. Kroz proteklih nekoliko godina od brojnih naših kupaca dobili smo upite poput: 'hoće li potrajati ovo', 'što ako svi zasadimo hoće li pasti cijena?' i sl… pa koristimo ovu priliku da kažemo ispred znanja i informacija koje smo stekli da su Hercegovina i Dalmacija tek dvije deblje točke na mapi te da ako bi i svi posadili na našem području sve pogodne površine ipak ne bi niti blizu zadovoljili svjetsko tržište uljem. Imamo od Boga dar da imamo iznimnu kvalitetu ulja, jednu od najboljih u svijetu. Trgovanje bilo autohtonim sjemenom, presadnicama, zelenom masom i uljem od smilja je visokotarifni posao te zahtjeva određene bar za naše krajeve novitete u poslu, svakako imamo tim stručnih osoba koje su spremne uputiti u ovaj proizvodni posao'', kažu iz ove udruge.

Iz Eco mediterana kažu kako je cijena zelene mase smilja 5 KM i kako se radi o fer cijeni koja samo može rasti. 

''Nailazili smo na podatke i medijske najave da će otkupna cijena smilja padati, ali srećom postoji više zadruga i otkupljivača pa samim tim rađa se jedna zdrava konkurencija koja održava i kontinuirano povećava cijenu otkupa zelene mase'', uvjeravaju nas iz ove zadruge.

Traimo 10 osoba za pikiranje sadnica. Potrebito je iskustvo u radu. Pikiralo bi se u itluku. Info u poruke ili na broj 063 311 035

Posted by Smilje on 6. veljača 2016

Kažu kako je iznos novca koji se treba uložiti da bi se ovaj posao isplatio ovisi o vrsti tla gdje se smilje sadi.

Planiraju 5.000.000 sadnica vratiti na prirodna staništa

''Ukoliko je sadnja u stjenovitom tlu, cijena po jednom dulumu iznosi sa obradom, sadnjom i kupnjom presadnica iznosi oko 3000,00 KM. Sadnja na oranicama iznosi 1300,00 KM. Cijena je niža jer nema potrebe za velikom mehanizacijom. Povrat investicija je već u drugoj berbi u vremenskom razdoblju maksimalno do 11 mjeseci od momenta sadnje. Sljedeće godine životnog ciklusa sadnica su skoro čista dobit, odnosno oko 90% do preostali postotak odlazi na usluge održavanja i održavanja'', kažu iz Eco Medirana.

Zadrugu Eco Mediteran osnovao je tim poduzetnika iz Mostara i Širokog Brijega, a cilj im je povećanje izvoza i jačanje lokalne zajednice. Proizvodnju presadnica rade u Čitluku, a diljem Hercegovine i Dalmacije imaju vlastite nasade smilja. Cilj im je u sljedećih 5 godina posaditi 250 hektara ove biljke sa nultom tolerancijom na kemijska sredstva.

''Prije 3 godine počeli smo ovaj posao više kao istraživački, gdje smo u početku prvo istražili tržište i sve radnje koje se vežu za samu proizvodnju. Ubrzo ova priča je postala naša primarna djelatnost. Svakako ovaj posao već od početka gradimo na čvrstim temeljima u smjeru proizvodnje velikih količina presadnica i formiranja vlastitih nasada, a u bližoj budućnosti proizvodnjom i trgovanjem uljima. Ono što nam je svakako od velikog općeg interesa, ukoliko lokalne vlasti budu imale sluha vratiti ćemo u prirodu 5.000.000 sadnica na njihova prirodna staništa'', rekli su iz Eco Mediterana.

Najavljeno izdavanje stručne literature

Planiraju provesti obveznu klasifikaciju zelene mase smilja koja će dovesti do šire palete ponuda ulja. Ovim potezom se žele ''otvoriti'' prema kupcima koji plaćaju kilu ulja do 3500,00 eura, a imat će kupce za nižu kakvoću ulja i toleranciju na kemijska tretiranja koji nude cijene oko 1300,00 eura.

Također u budućnosti planiraju izdati knjigu o smilju na više svjetskih jezika. U njoj će iznijeti podatke koje su dobili na temelju vlastitih testiranja.

''Nadamo se uskoro prvom izdanju u svijetu sa vrhunskim dizajnom i to u našoj nakladi koji obuhvata doslovno sve o proizvodnji smilja od odabira sjemena pa sve do destilacije. U knjizi ćemo imati dodatak o svjetskim burzama eteričnih ulja koja će biti svakako interesantna početnicima, malim proizvođačima pa i potencijalnim velikim ulagačima'', rekli su iz Eco Mediterana za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close