samo 150.000 namjenski

Kako je trošilo Vijeće ministara novac iz tekuće rezerve

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2015. u 13:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 2013. iz tekućih rezervi Vijeća ministara Bih više od 1,8 milijuna KM utrošeno za plaće, naknade, novo zapošljavanje, nabavku opreme, a samo oko 150.000 KM je potrošeno namjenski za angažiranje helikoptera, dok su tekuće rezerve iznosile 2,6 milijuna KM, rekla je Fadila Ibrahimović iz Ureda za reviziju BiH dodavši kako su kriteriji za korištenje sredstava tekuće rezerve Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uopćeni i teško provodivi.

Ibrahimović je na današnjoj sjednici Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predstavila Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Raspodjela i korištenje sredstava tekuće rezerve".

''Sredstva su samo u jednom slučaju upotrijebljena u izvanrednoj situaciji i to za djelovanje helikoptera u požaru 2013. godine'', istaknula je Ibrahimović, dodajući da su neke institucije stekle naviku i redovno traže sredstva iz tekuće rezerve, a predsjedatelj Vijeća ministara i njegovi zamjenici raspolažu tim sredstvima.

Neki od zaključaka revizije su da iz tekuće rezerve nisu financirane izvanredne situacije, da se netransparentno raspolaže tim sredstvima te da nema povratnih informacija o trošenju sredstava.

Ured za reviziju dao je preporuku da se utvrde pravila i procedure i oblasti za financiranje da bi se sredstva transparentno trošila.

Članica Komisije Aleksandra Pandurević (SDS) zatražila je da se ovaj nalaz revizije uputi Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije da bi se utvrdilo je li bilo sukoba interesa i koruptivnog ponašanja prilikom trošenja tekuće rezerve.

Član Povjerenstva Jasmin Emrić (A-SDA) je kazao da je ključno urediti raspolaganje sredstvima tekuće rezerve i uspostaviti kontrolu trošenja tih sredstava jer je revizija pokazala da nije bilo domaćinskog trošenja sredstava.

Podvukao je kako je samo u jednom slučaju trošeno u skladu sa zakonom, a sve ostalo bilo je "po osobnom nahođenju".

Mirsad Isaković (SBBBiH) ocijenio je da je izvještaj bez kompromisa evidentirao nedostatke u trošenju sredstava tekuće rezerve te je potrebno napraviti pravilnik o trošenju sredstava iz rezerve jer se ispostavilo da su ova sredstva bila privatna sredstva.

Član Komisije Salko Sokolović (SDA) smatra da dio utrošenih sredstava otvara prostor za korupciju jer su trošena bez kriterija i bez pravdanja zbog čega je iznio stav da treba razmisliti o ukidanju ili smanjenju tekuće rezerve i podsjetio da je ove godine tekuća rezerva u proračunu uvedena i za tri člana Predsjedništva BiH.

Za člana Komisije Damira Bećirovića (DF) najbolje bi bilo ukinuti tekuću rezervu jer bi sredstva mogla bi biti iskorištena na mnogo bolji i na zakonit način.

Kopirati
Drag cursor here to close