ima ko će radit

Kako dobiti posao: Poslodavci traže radnike koji znaju što žele

Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2015. u 07:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portal koji se bavi ekonomskim i tržišnim temama "Business Insider" proveo je istraživanje koje je pokazalo da poslodavci najčešće biraju osobe koje žele da dobiju određeni posao, a ne samo da se domognu bilo kakvog radnog mjesta.

Istraživanje je pokazalo na koji način poslodavci saznaju da li određeni kandidat zaista želi dobiti posao za koji podnosi zahtjev. Većina poslodavaca prije donošenja konačne odluke o angažiranju novog radnika žele saznati da li kandidat želi posao za koji je objavljen natječaj ili želi samo da dobije bilo kakav posao.

David Politis, izvršni direktor kompanije za softver BetterCloud, je izjavio da kandidata tijekom razgovora za posao prvo pita što bi bio kandidatov posao iz snova ako bi mogao raditi sve što zaželi. Isto tako, kandidate pita zašto onda ne rade taj određeni posao kada već žele to raditi.

"Ova dva pitanja poslodavcima će jasno pokazati mnogo o motivima, ambicijama i strahovima kandidata za posao", rekao je Politis. Prema ovom istraživanju, većina poslodavaca tek nakon što otkriju ambicije i strahove kandidata pokušavaju saznati prioritete i očekivanja na poslu i radno iskustvo kandidata.

Politis je kazao kako kandidate stoga pita "Šta volite raditi kada ste na radnom mjestu, ali i što mrzite raditi?". Prema njegovom mišljenju, vrlo je važno saznati želi li kandidat zaista želi obavljati radne obaveze koje se od njega očekuju.

"Kandidat i poslodavac bi trebali provesti određeno vrijeme da razgovaraju i o dobrim, lošim i ružnim aspektima posla kako bi se u kompaniji uvjerili da je to pun pogodak a ne da budu iznenađeni nakon nekoliko dana rada", istaknuo je ovaj stručnjak koji je sudjelovao u istraživanju.

Na kraju je zaključio kako mu je najvažnije da kandidat pokaže da je krajnje ozbiljan u vezi sa zahtjevom za određeno radno mjesto. Smatra kako je za poslodavce važno da pronađu uposlenike koji će u potpunosti biti posvećeni viziji kompanije kao i odgovornostima i obavezama na radnom mjestu.

"Zato tijekom intervjua želim shvatiti osobu, što želi uraditi u karijeri i shvatiti ako bi mi odgovarala za određeno radno mjesto. Događa se da neke kandidate pokušam razuvjeriti od zahtjeva za posao jer želim biti pošten s njima kada su u pitanju lošije strane posla, ali i visoka očekivanja u kompaniji", rekao je Politis.

Istaknuo je kako je njegov cilj prilikom angažiranja novog uposlenika da shvati ne samo da kandidat zaista želi dugo godina raditi za kompaniju nego i da će biti sretan na tom radnom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close