Procedura

Kada će biti donesen Nacrt zakona o šumama?

Gospodarstvo / Flash | 26. 03. 2014. u 14:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt zakona o šumama Federacije BiH mogao bi se naći na prvoj sljedećoj sjednici Doma naroda koja bi trebala biti održana u travnju, doznaje Agencija Fena.

Na značaj i potrebu što hitnijeg donošenja zakona o šumama FBiH upozoreno je i prošli tjedan u sklopu obilježavanja 21. ožujka, Svjetskog dana zaštite šume.

Već više od četiri godine se čeka rješenje i donošenje zakona o šumama u Federaciji BiH, dok istovremeno brojni gospodarski subjekti i poslovne grupacije upozoravaju da nenamjensko gospodarenje šumama i zabrinjavajuće stanje u kojem se šumarstvo nalazi, što za posljedice ima milijunske štete i gubitke ne samo za šumsko bogatstvo nego i za drvnu industriju.

Kao što je poznato Zakon o šumama FBiH je stupio na snagu 1. lipnja 2002., ali je 14. kolovoza 2009. proglašen neustavnim jer su povrijeđena prava općina na lokalnu samoupravu. S obzirom na to da nadležno Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva po presudi Ustavnog suda FBiH nije predložilo novi zakon o šumama, Vlada FBiH je 23. prosinca 2009. donijela Uredbu o šumama kojom je definirana ova oblast.

Međutim, presudom Ustavnog suda od 23. travnja 2011. Uredba o šumama je stavljena izvan snage do donošenja novog zakona.

Međutim, do danas nije uspostavljen zakonski okvir iz oblasti šumarstva, što u praksi ima nesagledive posljedice za šumarstvo, organe uprave, gospodarstvo, pravosuđe i druge gospodarske grane koje koriste proizvode šumarstva.

Stručnjaci i gospodarstvenici tako godinama upozoravaju da je bez zakona nemoguće pratiti održivi razvoj šumarskog sektora, jer praktično nitko od vlasnika nadležnih za upravljanje šumama i šumarskom politikom ne daje suglasnost na planove gazdovanja jer je i sama njihova opstojnost upitna s aspekta zakona.

Uz to, inspekcijski organi svih razina ne poduzimaju ništa da se ovakvo stanje zaustavi i sankcionira, a gospodarski subjekti rade kao da je sve normalno, iako je nezakonito.

''Nedonošenjem zakona o šumama, i Federacija BiH se kao vlasnik resursa odrekla svojih nadležnih upravljačkih funkcija, gdje je stvoreni interegnum otvorio mogućnosti županijama (koji nisu vlasnici resursa) da bez suglasnosti Federacije BiH donose kantonalne zakone o šumama koji također predstavljaju necjelovita rješenja i gdje se automatski derogiraju nadležnosti višeg organa vlasti - Federacije BiH'', upozoravali su iz Grupacije šumarstva i drvne industrije Gospodarske komore FBiH.

Nestručno gospodarenje šumama također ima nesagledive posljedice s ekološkog, socijalnog i ekonomskog aspekta jer nakon katastrofalnih požara i pojave napada štetnih insekata na šumu stanje je alarmantno, što za posljedicu također ima umiranje šuma u FBiH.

U povodu obilježava ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite šuma Kolegiju Doma naroda Parlamenta FBiH obratili su se i predstavnici Udruženja vlasnika privatnih šuma i ljubitelja prirode ''Šume za budućnost'' koji su radi spasa šuma u Federaciji BiH pozvali da se što prije razmotri i usvoji Nacrt zakona o šumama FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close