Način opskrbe plinom

Kacin: Plinovod ''Južni tok'' jeste potencijal, no odluka je na Vijeću EU

Gospodarstvo / Flash | 17. 04. 2014. u 15:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da plinovod Južni tok predstavlja veliki potencijal za regiju, ali je upozorio da će njegova izgradnja ovisiti od odluke koju će EU donijeti na osnovu razvoja događaja u Ukrajini, odnosno djelovanja Moskve.

Kacin je, poslije usvajanja rezolucije u EP o uvođenju sankcija ruskim energetskim kompanijama i prekidu izgradnje Južnog toka, rekao Tanjugu da je to prije svega preporuka na osnovu koje će konačnu odluku donijeti Vijeće EU, u ovisnosti od "razvoja događaja u sljedećim danima".

Šefovi država i vlada zemalja EU su, prema njegovim riječima, spremni odazvati se na svaku narednu provokaciju Rusije, javio je Tanjug.

Kacin je naglasio da treba uzeti u obzir i izbore za Europski parlament 25. svibnja, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Ukrajini, jer to su, kako je rekao, dva procesa koja će imati utjecaja na razvoj događaja u istočnoj Ukrajini, kao i na odnose između EU i Rusije.

"Vijeće će donijeti odluku u trenutku kada ocijeni da je potrebna. Sve su to veoma jasne i odlučne političke poruke Moskvi", kazao je.

Govoreći o preporuci EP-a da se obustavi izgradnja Južnog toka, Kacin je podsjetio da je on iz Slovenije, kroz koju bi, također, trebao prolaziti taj plinovod.

"Južni tok je svakako jedna ekonomska mogućnost s velikim potencijalom, kao i žila za snabdijevanje energentima, ali realizacija svega toga zavisi od toga kakvu će strategiju na energetskom području EU usvojiti na jesen ove godine", rekao je europski parlamentarac.

"Ako Moskva nastavi s procesom destabilizacije Ukrajine, to je veoma jasna poruka da mi moramo svoje snabdijevanje diversificirati", ocijenio je Kacin, dodajući da bi u tom slučaju bilo nužno o0sigurati kapacitete za snabdijevanje plinom s više strana.

EP je, u danas usvojenoj rezoluciji, ocijenio da "plinovod Južni tok ne treba graditi i da treba osigurati dostupnost drugih izvora isporuke".

Zastupnici su, također, ukazali na hitnu potrebu zajedničke politike energetske sigurnosti "radi smanjenja ovisnosti EU od ruske nafte i plina, uključujući diversifikaciju isporuke energenata".

Kopirati
Drag cursor here to close