Optimistične najave

Jusko: Autocestu možemo izgraditi za pet godina

Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2016. u 06:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Postojeći sustav financiranja izgradnje Koridora 5C definitivno je takav da ne može omogućiti daljnji razvoj kompletne transportne infrastrukture u BiH. Ovom dinamikom izgradnje sigurno nećemo u sljedećih 10 do 15 godina imati završenu autocestu'', kaže u intervjuu za ''Dnevni avaz'' Ismir Jusko, državni ministar prometa i komunikacija.

Jusko tvrdi da rješenje problema i ubrzanje izgradnje autoceste leži u modelu javno-privatnog partnerstva, u kojem bi zajedničko djelovanje države s velikim privatnim tvrtkama omogućilo njihovo brže investiranje i uveliko skratilo razdoblje izgradnje infrastrukture u cijeloj BiH.

''Zašto ne bismo dopustili da strani investitori investiraju svoj novac u BiH i da u sljedećih pet godina napravimo više autoceste nego što bismo napravili u sljedećih 15 godina', kaže Jusko.

Rekao je da će već u rujnu imati niz sastanaka na svim razinama vlasti da bi ušli u ovu priču oko javno-privatnog partnerstva i da bi ovaj model bio način financiranja daljnje infrastrukture.

''Imamo već ponude investitora iz Turske, Austrije, Kine, ali i drugih zemalja. Odgovorno tvrdim da bismo dobili gradilišta po cijeloj BiH. Pa jedna Turska je po ovom modelu za tri godine izgradila jedan od najvećih mostova na svijetu. Zašto mi bježimo od toga? Pojedine države u regiji napravile su više autoceste za godinu nego mi za 15 godina'', kazao je Jusko za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close