Aluminij d.d. Mostar

Jurišić pisao Nikšiću: Stanite na stranu radnika i obespravljenih u Aluminiju!

Gospodarstvo / Flash | 09. 04. 2014. u 06:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvoreno pismo predsjednika HSP-a BiH Zvonke Jurišića predsjedniku Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću glede stanja u Aluminiju.

Poštovani gospodine Nikšiću!

Obraćam Vam se ovim Otvorenim pismom u svezi stanja u Aluminiju d.d. Mostar najvećemu poduzeću na području Hercegovine.

Obraćam Vam se s nadom kako ćete ovo moje Otvoreno pismo prihvatiti od srca, a sve u cilju iznalaženja rješenja iz ove teške prije svega ekonomske situacije koja u sebi nosi veliko socijalno pa i političko breme ako se otrgne kontroli.

Obraćam Vam se kao predsjedniku Vlade Federacije BiH koja je nakon mnogo godina konačno verificirala svoj vlasnički kapital u poduzeću u iznosu od 44 posto.

Nije mi namjera u ime lažnoga hrvatstva od Vas tražiti da se amnestiraju oni koji su po svoj prilici više od jednoga desetljeća bili uzurpatori tuđega vlasništva i koji su na kriminalan i koruptivan način vodili poduzeće u propast. Upravo suprotno!

Namjera mi je da se svi oni koji su uništili i opljačkali Aluminij dovedu pred vrata pravde i zasluženo kazne, te obeštete poduzeće za iznos koji su otuđili. Međutim, imam veliku namjeru sugerirati Vam i pomoći, koliko ja to mogu, kako bi se poduzeće koje je u teškoj situaciji spasilo i kako bi veliki broj obitelji u Hercegovini mogao od svoga rada pristojno i dostojno živjeti.

Gospodine Nikšiću, želio bih Vas podsjetiti kako Vaša pozicija predsjednika Vlade Federacije BiH, s obzirom da je Vlada većinskim vlasnikom i JP EP HZ H-B, tvrtke kojoj Aluminij najviše duguje, daje dostatnu poziciju za učiniti one poteze koji bi na pravičan način relaksirali ogroman novčani dug Aluminija JP EP HZ HB i tako otvorili vrata poslovnoj revitalizaciji Aluminija.

Napominjem Vam kako Uprava JP EP HZ HB čini sve što je u njenoj moći kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje ali nema ovlasti donositi strukturalne odluke koje zadiru u prava vlasnika poduzeća, pa je takve odluke jedino moguće donijeti na Vladi koju predstavljate.

Posebice bih Vam skrenuo pozornost da stanje odugovlačenja i izbjegavanje donošenja odlučnih poteza za sobom nosi opasnost od prestanka proizvodnje u Aluminiju, a s druge strane stavlja u tešku ekonomsku poziciju i JP EP HZ HB kao tvrtku kojoj Aluminij najviše duguje. Takvo stanje bi proizvelo velike socijalne posljedice i političke probleme s nesagledivim posljedicama koje bi dovele do totalne nestabilnosti u BiH.

Ne želim Vam govoriti kako je Vlada Federacije BiH koju Vi predstavljate mnoge novce usmjeravala na propala ili opljačkana poduzeća na područjima gdje su radnici većinski Bošnjaci, jer mi je drago da se pomogne svima. Isto tako, ne želim da potencirate dugogodišnje kriminalno vođenje Aluminija kao zalog za nerješavanje problema pod parolom gdje je Vlada Federacije BiH bila kada su neki u Aluminiju imali i uzimali koliko ste htjeli.

Smatram kako se bez ikakvih ustezanja i predrasuda ozbiljno, uz pomoć sviju onih koji su zainteresirani, morate pozabaviti ovim gospodarsko-socijalno-političkim problemom, jer Vam je to i dužnost i obveza. Ovo Vam govorim prije svega zbog djelatnika kako Aluminija d. d. Mostar, tako i njihovih obitelji, te cijele Hercegovine koja bi se zbog lošega ekonomskoga stanja u ovome nekadašnjem gospodarskome gigantu mogla suočiti s velikim socijalnim i političkim problemom nesagledivih razmjera po stabilnost cijele BiH.

S druge strane ako stanete na stranu radnika i obespravljenih te sve učinite kako bi djelatnici Aluminija mogli živjeti od svoga poštenoga rada jamčim Vam kako će Vam narod Hercegovine biti neizmjerno zahvalan i kako ćete imati i veliku osobnu satisfakciju za učinjeno djelo.

Mostar, 4. travnja 2014. godine

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP BiH

Kopirati
Drag cursor here to close