Investicijski plan EU

Junckerov plan: Stvoriti 1,3 milijuna novih radnih mjesta!

Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2014. u 22:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je objavio detalje 315 milijardi eura vrijednog investicijskog plana kako bi pokrenuo europsku ekonomiju.

U njegovom središtu je fond od 21 milijarde eura iz koga bi se davali krediti za infrastrukturne projekte. Juncker se nada će veći dio ostatka iznosa doći od privatnih investitora.

Samo 16 milijardi eura prvobitnih sredstava doći će iz proračuna EU. Kritičari, ipak, sumnjaju da bi mogao privući tolike privatne investicije.

Europska konfederacija sindikata (ETUC) odmah je izrazila skepticizam prema Junckerovom planu, a generalna tajnica ETUC-a Bernadette Segol sugerirala je da se Europska komisija "oslanja na financijsko čudo", prenosi BBC.

Komisija vjeruje da bi mogla stvoriti i do 1,3 milijuna novih radnih mjesta investicijama u telefoniju, energetske mreže i prometnu infrastrukturu, kao i u obrazovanje i istraživanje.

''Europi sada treba novi početak a Komisija će pružiti vodstvo'', izjavio je Juncker dok je objavljivao detalje svog ambicioznog petogodišnjeg plana u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

On je kazao da je Europa suočena s "izazovom generacije", bez stroja za tiskanje novca, i opisao je svoj plan najvećim naporom u novijoj povijesti EU da se privuku dodatna ulaganja bez promjene pravila.

Plan bi skinuo breme s nacionalnih vlada, ionako suočenih s velikim dugovima nakon financijske krize. One, međutim, mogu dati svoj doprinos ukoliko to žele, i bit će zamoljene da prijave liste projekata s "visokim socio-ekonomskim dobicima" i da će započeti s time između 2015. i 2017. godine.

Komisija i Europska investicijska banka (EIB), sudeći po Junckeru, stvorit će rezervni fond od 21 milijarde eura koji bi omogućio EIB da financira kredite vrijedne 63 milijarde eura. Od privatnih investitora očekuje se da ulože lavovski dio ukupne sume, oko 252 milijarde eura.

Kopirati
Drag cursor here to close