Plamen Dimitrov

Jugoistočna Europa bez novih plinovoda u bližoj budućnosti

Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2015. u 14:05 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plamen Dimitrov iz Bugarskog udruženja za geopolitiku je izjavio da neće biti gradnje novih plinovoda u jugoistočnoj Europi u bližoj budućnosti - javlja Bugarska novinska agencija (BTA).

Govoreći na konferenciji za medije o izgradnji plinovoda na Balkanu u kontekstu Ukrajinske krize, iranskog sporazuma i krize u Grčkoj, Dimitrov je izjavio da su usuglašeni parametri Južnog plinskog koridora, koji će većinom prenositi plin s plinkog polja Shah Deniz iz Azerbejdžana kroz plinovod južnog Kavkaza do granice Turske. Nadalje, Transanatolski plinovod (TANAP) će prenositi plin kroz Tursku, a Transjadranski plinovod (TAP) kroz Grčku i Albaniju u Italiju.

''Završetak radova na izgradnji plinovoda na teritoriji Grčke se očekuje do 2020. godine. Radovi na teritoriji Italije će biti završeni do kraja 2020. godine, dok će pliovod početi prenositi plin u zemlje Europske Unije 2021. godine, rekao je Dimitrov.

TAP će godišnje prenositi 10 milijardi kubnih metara plina, od čega će po jedna milijarda kubnih metara ostati u Grčkoj i u Bugarskoj. Količine su usuglašene i preliminarni sporazumi o njihovoj nabavci su potpisani.

U tom svjetlu, važno je razmotriti interkonektor između Grčke i Bugarske koji će prenositi plin iz Azerbejdžana. Ništa još nije potpisano uprkos najavljenoj namjeri da se potpiše sporazum o izgradnji u lipnju ili sprnju. Najvažniji detalj, a to je koliko će Europska komisija osigurati sredstava za ovaj projekt, još uvijek nije definiran.

Profesorica Nina Dyulgerova je izjavila da je Južni tok bio više izvodljiv nego Turski tok. Treći energetski paket Europske unije je jedina prepreka Južnom toku, koji je 95 posto spreman, dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close