Bljesak provjerio cijene

Jesu li cijene razlog dolaska domaćih turista u Neum?

Gospodarstvo / Flash | 16. 07. 2017. u 13:35 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Neumu najveći broj turista dolazi iz BiH. Cijene su jedan od razloga zašto gosti iz BiH najviše odmaraju u ovom ljetovalištu.  Cijene koje smo provjerili na obali se ne razliku mnogo od onih u unutrašnjosti Bosne i Hercegovine ili ostatka Jadrana.

Nakon uzbudljive avanture vozeći se Svitavom do Neuma ili čekajući koji sat na hrvatskim granicama, savršena okrjepa će vam po dolasku biti kava. Tako ćete espresso kavu platiti od 1,50 do 2 KM, gazirana pića poput Coca-Cole platit će te 3 KM, a isto toliko izdvojit će te za 0,33 l točeno pivo.

Poslije odmora slijedi i razlog dolaska na more. Ako niste ponijeli, od milja nazvanu ''opremu za plažu'', bit ćete prinuđeni za kupovinu raznih igračaka djeci gdje imate veoma šarolik raspon cijena, dječji kolut za plivanje kreće se oko 3 KM, a dušek za plažu ćete platiti minimalno 5 KM. Jednoroge, labudove i slično životinjsko carstvo do sada nismo viđali u ovom bh. biseru.

Ako već u jutarnjim satima niste zauzeli mjesto za svoj ručnik, vjerojatno ćete biti primorani platiti ležaljke i suncobrane koji koštaju oko 5 KM po danu. Možete se okušati i u vozanju pedaline po cijeni od 5 KM za pola sata ili jet ski oko 20 KM za 10 minuta.

Također, ako niste ponijeli hranu od kuće, mada su na graničnim prijelazima stroge zabrane prevoženja hrane, u neumskim restoranima nećete mnogo potrošiti. Tako će te pizzu srednje veličine platiti oko 10 KM, zapečenu tjesteninu oko 7 KM, hamburger 4 KM, a sendvič 3 KM.

Ako ste sami svoj kulinarski šef, namirnice za dobar ručak nećete baš pronaći uz obalu, pa tako nema razlika u cijenama. Meso poput pilećih fileta oko 8 KM po kilogramu, a miješano mljeveno meso oko 12 KM. Kilogram rajčice je oko 1,50 KM, a lubenica oko 0,90 KM po kilogramu.

U popodnevnim satima vjerojatno ćete odlučiti prošetati neumskom šetnicom gdje ćete se zasladiti kolačom od 3 KM, kuglom sladoleda od 1,50 KM ili palačinkom za 2 KM. Na ulicama možete uživati u kukuruzu za 1 KM, kokicama od 1 do 3 KM ili pomfitu od 2 KM. Nećete moći odoljeti dječjoj radosti za igre poput bilijara koji košta 2 KM.  Vožnja autićima ili skakanje na trampolinu košta 2 KM za 5 minuta.

Dakle, rezimirajući cijene koje bi prosječna obitelj trebala nisu uopće visoke, te je to, smatramo, glavni razlog zašto se najviše bh stanovništvo odluči za domaće more. Neumljani očekujući ove sezone čak od 350 do 400 tisuća turista u svom gradu vidno će napuniti svoju blagajnu.

Kopirati
Drag cursor here to close