Bukvarević

Jednak koeficijent za sve umirovljenike

Gospodarstvo / Flash | 27. 09. 2016. u 07:10 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija boračkih udruženja i saveza u FBiH jučer nije održala prosvjede. Prolongirala ih je nakon sastanka koji je u subotu održan u Konjicu s resornim federalnim ministrom za boračka pitanja Salkom Bukvarevićem i šefom Kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta Osmanom Catićem. O zahtjevima i mogućnostima iznalaženja rješenja bit će razgovarano 13. listopada.

''Iz Koordinacije traže da se onima koji su otišli u prijevremenu povoljniju mirovinu po Zakonu o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju pripadnika obrambeno-oslobodilačkog rata vrati koeficijent za isplatu mirovina koji su imali pri odlasku u mirovinu. U međuvremenu je taj koeficijent smanjen i sada je 1.0. Ostali umirovljenici imaju isplatni koeficijent 1.4 ili 1.8'', objašnjava ministar Bukvarević za "Faktor".

Podsjeća da je na prijedlog resornog federalnog Ministarstva za pitanja boraca ranije formirana Interresorna radna grupa sačinjena od predstavnika više ministarstava i predstavnika vojnih umirovljenika. Vladi FBiH su ponudili rješenje, a premijer Fadil Novalić zatražio je dodatno izjašnjenje ovog ministarstva, te Ministarstva rada i socijalne politike FBiH i Ministarstva financija FBiH.

''Mi smo dali pozitivno mišljenje, ali još nije stigao pisani stav ostala dva ministarstva'', kaže Bukvarević, te navodi da je Radna grupa predložila da svi umirovljenici, osim onih koji primaju zagarantirane i minimalne mirovine, imaju isti isplatni koeficijent.

Smatra da bi tako bila ispravljena nepravda, a Zavod PIO/MIO bio bi zadužen svakog mjeseca, u skladu s raspoloživim sredstvima, izračunavati koliki će biti taj koeficijent.

''Vidjet ćemo hoće li ovo rješenje dobiti potrebnu podršku Vlade i Parlamenta. U svakom slučaju, tražit će se rješenje, jer činjenica je da su ovi ljudi oštećeni i da treba ispraviti nepravdu. Nakon utvrđivanja ovog koeficijenta od 1.0 nekima od njih mirovine su smanjene za pedeset posto pa čak i više'', zaključuje Bukvarević.

O ovim pitanjima bit će raspravljano na sastanku 13. listopada u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Na sastanak su pozvani izaslanici i zastupnici, federalni premijer i dopremijeri, resorni ministar i predstavnici Koordinacije koja okuplja vojne umirovljenike. Tamo bi trebale biti sve relevantne osobe koje mogu dati doprinos u traženju rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close