Bugojno

Javna rasprava pokazala koliko je neistine izneseno o radu kladionica

Gospodarstvo / Flash | 24. 08. 2016. u 20:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski načelnik Hasan Ajkunić raspravu je, prethodnih dana, najavljivao kao doprinos u rješavanju problema koji se manifestira u „radu kladionica i igara na sreću u tom gradu“.

Pozivam svu našu širu javnost da dođu na javnu raspravu kako bi mogli napraviti zaključke, dopis koji ćemo uputiti svim višim nivoima vlasti i sa ovim problemom se otvoreno razračunati, izjavio je Ajkunić prije nekoliko dana.

Sve je počelo nestručnom prezentacijom neistinitih informacija vezanih za rad kladionica i odnos tih poduzeća prema državi. Izneseno je kako su uplatna mjesta koja se nalaze u Bugojnu nelegalna te kako se 70% maloljetnih Bugojanaca redovito kladi na uplatnim mjestima privatnih priređivača igara na sreću.

Sve su te tvrdnje osporene od strane predstavnika kladionica koji su došli na raspravu. Prisutnima je pojašnjeno kako sva uplatna mjesta imaju zakonska odobrenja za rad i kako se maloljetnici, po Zakonu, ne mogu kladiti, odnosno kako su svi djelatnici obvezni tražiti osobna dokumenta igrača za koje sumnjaju da su maloljetni.

Bugojanski načelnik Hasan Ajkunić je, tijekom rasprave, rekao i kako se trebaju zatvoriti uplatna mjesta kladionica u Bugojnu a koja se nalaze u krugu od 100 metara od vjerskih i/ili obrazovnih institucija te kako je to i predviđeno novim Zakonom o igrama na sreću.

Novi Zakon ne može osporiti prethodno izdana Odobrenja za rad, a koja su kladionice dobile od Federalnog ministarstva financija. Sva uplatna mjesta privatnih priređivača imaju potrebnu dokumentaciju, odobrenja za rad i redovito izmiruju sve obveze, a njihovo zatvaranje nije opcija, rekao je Samir Čengić, odvjetnik koji je na raspravu došao kao opunomoćeni predstavnik privatnih priređivača igara na sreću u FBiH i dodao kako je opcija da Općine traže dio svog kolača od države, jer nisu priređivači odgovorni zbog činjenice da sredstva koja uplaćuju u državnu blagajnu ne idu na raspodjelu i nižim razinama, u ovom slučaju Općinama.

Direktori kladionica „Bet Live“ i „Petica Plus“, Goran Jozipović i Ivan Lovrić, opovrgnuli su sve navode koji su izneseni na raspravi i pojasnili što su to privatna poduzeća koja se bave igrama na sreću, odnosno koliko su višemjesečni napadi na kladionice nebulozni i huškački orijentirani.

Nazočnima je pojašnjeno i kako bi se prihvaćanjem ovih napada izravno napalo na radna mjesta preko 5.500 zaposlenih u kladionicama, doveo bi se u pitanje egzistencijalni status njihovih obitelji i status desetina tisuća drugih koji izravno i neizravno žive od kladionica.

Epilog rasprave je pokazao kako je najveći problem nastao u pogrešnom tumačenju Zakona o igrama na sreću, odnosno kako javnost i mediji, a nerijetko i političari, tumače Zakon onako kako njima odgovara ili u većini slučajeva nestručno i nevladajući materijom pojma „igre na sreću“.

Inicijator rasprave, načelnik Hasan Ajkunić, na koncu je ispravio svoje prethodne izjave te rekao kako nema ništa protiv legalno otvorenih uplatnih mjesta u Bugojno već želi ukloniti sve one koji rade ilegalno u kojekakvim podrumima, ugostiteljskim objektima i sl.

U borbu trebamo ući svi zajedno, a privatni priređivači su spremni pomoći općini Bugojno da zatvori sve ilegalne kladionice i kockarnice, jer i nama ne odgovara rad na crno koji je nelojalna konkurencija svima nama koji plaćamo milijunske poreze državi u kojoj radimo, poručio je za naš portal odvjetnik Čengić.

Zaključak je jasan - ovo sve je velika politička kampanja napravljena po instrukciji „zavadi pa vladaj“. Iako je završila kao konstruktivna rasprava s pozitivnim zaključcima, spomenuta Javna rasprava je najavljena kao „borba protiv kladionica u Bugojnu“ i završila kao propali desant u Bugojnu.

Kopirati
Drag cursor here to close