Federacija

Javna poduzeća moći će se zadužiti bez odobrenja parlamenta

Gospodarstvo / Flash | 20. 08. 2014. u 11:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je danas na sjednici donijela odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz „Tekuće rezerve Vlade Federacije“ Proračuna FBiH za 2014. godinu.

Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije odobreno je izdvajanje sredstava u iznosu od 54.238,04 KM na ime uvezivanja neuplaćenog dijela staža zaposlenika Konfekcije „Borac“ d.d. Zenica - u stečaju.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenoj proceduri uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i jamstvima u Federaciji BiH.

Jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna Zakona je zamjena dosadašnje prakse onom koja je uobičajena i koja se primjenjuje u većini zemalja Europske unije.

Ciljevi su i obustava rasta javnog duga, smanjenje administrativnih troškova Vlade FBiH, te povećanje odgovornosti i financijske discipline krajnjih korisnika.

Novina u Zakonu je brisanje odredbe po kojoj je za zaduženje javnih poduzeća nužna suglasnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zbog načina servisiranja vanjskog duga i njegova evidentiranja u poslovnim knjigama Vlade FBiH, predložene izmjene i dopune Zakona bitno bi utjecale na pojednostavljenje procedure procesuiranja kreditnih aranžmana javnim poduzećima.
Predloženim izmjenama stvara se mogućnost da, umjesto dosadašnje prakse zaduživanja Federacije BiH i supsidijarnog prijenosa obveza na relaciji BiH - FBiH - javno poduzeće, bude uvedena praksa izravnog zaduživanja javnih poduzeća uz izdavanje jamstava Federacije BiH. Ovakva praksa je uobičajena i primjenjuje se u većini zemalja EU.

Novim modelom se ne stvara izravni dug Federacije BiH, nego se kroz izdavanje jamstva stvara potencijalna obveza.

Na ovaj način krajnji korisnik izravno izmiruje obveze spram kreditora, što ima za posljedicu znatno povećanje odgovornosti i financijske discipline javnih poduzeća, a rezultat je i bitno smanjenje administrativnih troškova Vlade, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close